Letošní příprava na Vánoce u nás začala krapet později. Přesněji řečeno jsem začala péct čtyři dny předem. Pustila jsem se do stejného typu cukroví jako minulý rok. Kokosové kuličky, vanilkové rohlíčky a linecké. Novinkou byly karobové kuličky a pusinky. Dokonce jsem je upekla i bez palmového oleje. Dostala jsem tip na vegan máslo Frisan, které je k dostání za velmi přátelskou cenu v obchodech Norma. Přiznám se bez mučení, že úlečky jsme objednali ve VegTeg Catering (rozhodně to ale stálo za to, protože jsou super). Nemohly chybět ani chlebíčky. Umixovala jsem tofíčkovou a olivovou pomazánku, na kterou jsem naskládala okurek a sýr Veganline.
Jelikož pocházím z Jižní Moravy, nesměla chybět na štědrovečerní hostinu valašská kyselica. Jako hlavní jídlo jsme měli klasický bramborový salát. Bohužel/bohudík se mi nepodařilo již sehnat sojanézu, tak jsem zkusila vyrobit domácí a k našemu překvapení se povedla a byla k nerozeznání od majonézy. Minulý rok jsme k salátu na talíři měli smažené robi a letos padla volba na často zmiňovanou hlívu. Jídlo jsme hodnotili na výbornou a užili si ho ještě dnes na oběd. :-)
Z dárků jsme byli oba dva příjemně potěšeni. Zmínit můžu např. pytlík na cezení ořechového mléka od firmy Vitalvibe, kterým jsem do budoucna usnadnila Jonáškovi výrobu domácích rostlinných mlék. Od jeho rodičů jsme na přání dostali sušičku na ovoce/zeleninu/houby/bylinky. Máme z ní obrovskou radost a už se těšíme, až ji vyzkoušíme. (A jeho máma si zase nadělila odšťavňovač, takže víkendy na jejich chalupě, kam také několikrát za rok jezdíme, budou šťavnaté.)
Jelikož pocházím z Jižní Moravy, nesměla chybět na štědrovečerní hostinu valašská kyselica. Jako hlavní jídlo jsme měli klasický bramborový salát. Bohužel/bohudík se mi nepodařilo již sehnat sojanézu, tak jsem zkusila vyrobit domácí a k našemu překvapení se povedla a byla k nerozeznání od majonézy. Minulý rok jsme k salátu na talíři měli smažené robi a letos padla volba na často zmiňovanou hlívu. Jídlo jsme hodnotili na výbornou a užili si ho ještě dnes na oběd. :-)
Z dárků jsme byli oba dva příjemně potěšeni. Zmínit můžu např. pytlík na cezení ořechového mléka od firmy Vitalvibe, kterým jsem do budoucna usnadnila Jonáškovi výrobu domácích rostlinných mlék. Od jeho rodičů jsme na přání dostali sušičku na ovoce/zeleninu/houby/bylinky. Máme z ní obrovskou radost a už se těšíme, až ji vyzkoušíme. (A jeho máma si zase nadělila odšťavňovač, takže víkendy na jejich chalupě, kam také několikrát za rok jezdíme, budou šťavnaté.)
Když jsem nad tím přemýšlela, všechno to vaření a pečení mi přišlo naprosto přirozené a vůbec ne omezující. Hřeje nás na srdci dobrý pocit, že si Vánoce dokážeme užít bez krutosti na zvířatech a opravdu jsou časem klidu a míru. Již teď se těšíme na příští rok, určitě bude zase o level lepší než ten letošní.
KAROBOVÉ KULIČKY
- karob
- kokos
- sušené sojové mléko
- 60 g rostlinného tuku*
- datlový sirup
- kešu
PUSINKY
- nálev z plechovky cizrny
- cukr
- vanilkový cukr
TOFÍČKOVÁ POMAZÁNKA
- uzené tofu
- rostlinné mléko
- lahůdkové droždí
- černá sůl
OLIVOVÁ POMAZÁNKA
- olivy
SOJANÉZA
- 1/2 hrnku sojového mléka
- 1 hrnek oleje
- pepř
- sůl
- lžička horčice
BRAMBOROVÝ SALÁT A SMAŽENÁ HLÍVA
- brambory
- kyselé okurky
- sterilované papriky
- pepř, sůl
- hlíva
- strouhanka (rozmixované kukuřičné lupínky)
- hraška
- koření: na steak/ryby/grilovací
Hlívu namočte do marinády z oleje a koření podle libosti (my měli steakové a poté grilovací). Obalte v hrašce a strouhance.
VALAŠSKÁ KYSELICA
- kysané zelí
- houby
- brambory
- mandlová smetana
- kmín
- pepř, sůl
- zeleninový bujón
- sojová omáčka
Claireh & Jonash
Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)
Žádné komentáře:
Okomentovat