Tato bezlepková pizza je variantou na jednu z těch, které ve své knize Vegan v kondici představil sportovec Brendan Brazier (recenze k přečtení zde). Udělali jsme si jí i proto, že od Nového roku se zkoušíme stravovat bez pšenice a dalších druhů obilnin obsahujících lepek. Ale pokud máte rádi pizzu klasickou, samozřejmě také pouze s rostlinnými surovinami, mrkněte na tento recept na pizzu vegana.
- 2 šálky mletých slunečnicových semínek (na to je vhodný hmoždíř)
- 1 šálek uvařené cizrny
- 1/4 šálku rostlinného oleje (my použili slunečnicový)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kari
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl (podle potřeby)
Na oblohu:
- brokolice
- cibule
- kukuřice
- žampiony
Další:
- kokosový olej (na vymazání plechu)
- rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata (my použili právě druhou variantu, kterou např. prodávají v bio kvalitě v síti DM)
- pizza koření
Postup:
Dáme si předehřát troubu na 150 °C a mezitím si rozmixujeme v robotu či mixéru všechny přísady na korpus, až se z nich stane souvislá hmota. (Protože toho je docela dost a pouze sekáčkový mixér vše nerozsekal, osvědčilo se následně vše ještě dorozmixovat tyčovým mixérem. Můžete přidat i trochu vody, jde to pak snadněji.) Plech vymažeme kokosovým olejem a na něj rozprostřeme námi vytvořenou směs, kterou uválíme do tloušťky cca půl centimetru. Na korpus rozetřeme buď protlak, nebo pasírovaná rajčata a posypeme to pizza kořením. Poté navrch naskládáme oblohu, viz výše, kterou si však samozřejmě můžete poupravit (třeba přidáním tofu, květáku namísto brokolice apod.). Korpus je sám o sobě docela suchý, proto s tím při přípravě počítejte.
Pizzu pečeme 45 minut, ale dost to záleží i na vašich preferencích - zda ji budete chtít více křupavou či nikoliv. Při následné konzumaci jen počítejte s tím, že se bude trochu rozpadat, my ji jedli vidličkou. :)
Pizzu pečeme 45 minut, ale dost to záleží i na vašich preferencích - zda ji budete chtít více křupavou či nikoliv. Při následné konzumaci jen počítejte s tím, že se bude trochu rozpadat, my ji jedli vidličkou. :)
Jonash
Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)
1 komentář:
Zajímavý nápad - až bude čas, tak vyzkouším :)
Okomentovat