středa 4. února 2015

Matka příroda


Momentálně čtu knihu Matka Země od M. Odenta, která pojednává o industrializovaném zemědělství a industrializovaném porodu. V první kapitole se například zmiňuje o tom, že už dítě v matčině bříšku dostává do svého těla dost šílený koktejl různých toxických a chemických látek. Tyto látky se v těle člověka dříve nevyskytovaly. Zapříčiněno je to používáním pesticidů, herbicidů a v neposlední řadě éček a různých přídatných látek v potravinách. Moje otázka tedy zní - jak jsme se dostali do takového stádia, že nám nestačí čistá, čerstvá potravina? Hlavně když víme, že dříve to bylo normální. 

Je mi jasné, že odpověď je jednoznačná. Zvýšil se počet obyvatel na světě a tím se zvýšila i poptávka po potravinách. Výborný je například tento článek o skutečné ceně potravin, kde Philip Lymbery (autor knihy Farmageddon) říka: "Znamená to, že Evropa je pod čím dál větším tlakem, aby své potravinové zásoby vyráběla ve velkém – nastrkala krávy po tisících do obrovských kravínů, kuřata a prasata do velkochovů, pěstovala ve velkém monokultury izolované od přírody, napuštěné chemikáliemi. Opakuje se mantra, že pokud chceme vyrábět více, je nutné tyto systémy budovat. Ale jak už jsem řekl, nepotřebujeme vyrábět více, máme dost." Tím lidé planetu postupně devastují a ne zrovna pomalým tempem. To mi připomnělo encyklopedii, na kterou jsme nedávno narazili v knihkupectví, kde byly vyobrazeny deštné pralesy dříve a nyní, kde byl jejich úbytek opravdu radikální (navíc mě zarazil fakt, že existuje vůbec encyklopedie o tom, jak lidé ničí přírodu). Rychle mizející "plíce světa" jsou natolik vážným problémem, že bychom jim měli věnovat více pozornosti. Jak říká Julia Roberts ve videu, kde mluví za Matku přírodu: "Příroda nepotřebuje lidi, lidé potřebují přírodu." A je to obrovská pravda, protože příroda může "lusknout prsty" a zahubí miliony lidí. A sama se poté opět dokáže zregenerovat za pár stovek let či méně. 

Osobně se snažím postupně oprostit od věcí, které škodí životnímu prostředí. Například používám ekologické přípravky, do budoucna si chci vyrábět i domácí mýdlo na praní. Jako žena používám např. menstruační kalíšek. Třídím odpad, jezdím MHD a kontroluji éčka v potravinách. Na jaře máme v plánu s Jonášem vyrazit do místního lesa a posbírat odpadky. A asi tím největším, čím pomáhám přírodě je, že nejím maso. Vařím se základních potravin jako luštěniny, obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy (pokud to jde tak bio/domácí). Nic není dokonalé a i já se stále učím a objevuji různé způsoby, jak ušetřit přírodu. Chci, aby má ekologická stopa byla co nejmenší.

Od malička jsem milovala přírodu a zvířata a chci jim tu mou lásku předat. I tím, že vychováme jednou děti, které budou brát přírodu jako něco, co se má chránit a ne ničit.



Claireh



2 komentáře:

happy.lenulka řekl(a)...

Klári, nádherný článek. Problémem dnešní doby je hlavně přístup většiny lidí typu "Jeden člověk nemůže nic změnit", tak se o to ani nezačnou snažit... Nejdůležitější je začít sám od sebe.... jak sama píšeš - třídit odpad, jíst čistě, používat netestovanou eko kosmetiku,nepoužívat jednorázové tašky, nepodílet se na utrpení jiných, neničit zbytečně přírodu, nemít potřebu mít např. nový mobil každého půl roku, šířit lásku..... Ono je to totiž nejlepší cesta.... Jít příkladem.... Násilím u lidí ničeho nedosáhneš a lidi na to musí přijít sami... Je to dlouhá cesta, ale já si stejně myslím, že se to časem změní.... Nebude to zítra, ale v budoucnu určitě :-)

happy.lenulka řekl(a)...

jo a neplýtvat... hlavně jídlem se v dnešní době šíleně plýtvá... když jsem slyšela že ročně skončí na skládce přes 42 milionů prasat, tak mě to rozbrečelo.... mohlo se zabít o 42 milionů tvorů méně, spotřebovat méně energie, vypěstovat méně plodin, vykácet méně lesů kvůli pastvinám,.... a to není jen o prasatech, víš jak to myslím...

Okomentovat