neděle 20. listopadu 2016

Čím udělat veganovi radost na Vánoce aneb tipy na dárky


Protože se pomalu, ale jistě blíží Vánoce, rozhodli jsme se pro vás připravit tipy ať už na dárky, kterými můžete obdarovat své veganské okolí, nebo naopak které vaši blízcí mohou dát vám (když jim nenápadně tenhle článek pošlete). Najdete zde vše možné od různých dobrot a dárkových poukazů přes kuchařky a další knižní publikace až po netestovanou kosmetiku či oblečení. Dárky jsme se pokusili pro přehlednost rozřadit do několika sekcí.

Jídlo / doplňky stravy

Začneme doplňky stravy. Protože B12 je vitamín, na který si musí vegané dávat pozor a každý by ji měl doplňovat, neměli byste udělat chybu, pokud někomu tabletky s tímto vitamínem darujete. Doporučit můžeme B12 od firmy Nature's Bounty (dělá se ve verzi buď 100, nebo 500 mikrogramů), případně v multivitamínu VEG1, kde jí je sice od října 2016 nově 25 μg (1000 % DDD), což ale stejně nemusí stačit (zjistíte jedině z krevních testů). Je to ale posun od 10  μg, což byl její obsah ve starším složení tohoto výrobku. Zároveň se zde však nachází v DDD dalších 6 mikronutrientů (B2, B6, vitamín D, jód, selen a kyselina listová), takže se dotyčnému jistě i tak bude tohle balení hodit.

Další, kreativnější možnost je připravit "košík s dobrotami". Do něj můžete dát skoro vše, co vás (samozřejmě rostlinného) napadne. Můžou to být raw tyčinky, čokoláda - ať už hořká, nebo různé veg alternativy těch mléčných či oříškových -, rostlinné pomazánky, rostlinné alternativy párečků, salámů či sýrů, směsi semínek a oříšků, některý z veganským proteinů, zeleninové/bramborové chipsy (jsou varianty i bez palmového oleje, dává-li si na něj někdo pozor), zastudena lisované oleje (kokosový, lněný, konopný...) atd. Je toho vážně hodně.

Hezkým dárečkem jistě bude také některé z oříškových másel, které nabízí mj. obchod Šufánek (recenze). Mají např. kokosové, z kešu oříšků či kombinaci lískový ořech-čokoláda. Vše bez zbytečností navíc a PO. V e-shopu mají také pěkná balení oříšků, semínek a sušeného ovoce.

Protože už máme zkušenost také s výrobkem MANA, což je nápoj, který plnohodnotně nahrazuje klasickou stravu, tak pokud byste chtěli do někoho zainvestovat více, určitě vřele doporučujeme. Základní balení, obsahující také shaker a odměrku, stojí 1 700 Kč a uděláte z něj 35 jídel. (Můžete však pořídit i balení větší - ty jsou se slevou -, nebo pokud dotyčný už nějaký shaker a odměrku či gramovou váhu má, tak pořídit verzi, která je neobsahuje, čímž ušetříte 300 Kč. To už je na vás.)

Nenapadá vás nic konkrétního? Tak vhod jistě přijdou dárkové poukazy, které nabízí např. kamenné/internetové obchody jako Country Life, Veganstore, FeelGoodFamily.cz (recenze jejich produktů) či BioObchod.cz (taktéž recenze jejich produktů). Obdarovaný si následně už koupí dobroty podle svého uvážení.

Kosmetika

Samozřejmě mluvíme o kosmetice netestované na zvířatech. Té se objevuje stále více a vůbec není cenově nedostupná, jak by se mohlo zdát. Spousta ji najdete v rodinném e-shopu Gaea; oblíbená je také firma LUSH (najdete ji v pražském OC Palladium). Na výběr toho je spousty: deodoranty, parfémy, šampóny, sprchové gely, dekorativní kosmetika, tělová/pleťová mléka, holení, zubní pasty... nebo veganské kondomy. Z konkrétních značek můžeme jmenovat např. Faith in Nature, JĀSÖN nebo Urtekram. (Osobně nemáme problém ani se značkou Alverde, dostupnou v síti DM, která sice nemá certfikát HCS, ale spousta jí nese označení s logy Vegan [od britské Vegan Society] a NaTrue. Cenově se jedná o tu vůbec nejlevnější možnost.)

Originální též mohou být přírodní a 100% rozložitelné zubní kartáčky YONI, se kterými si čistíte zuby i bez použití vody a zubní pasty. Jsou vyrobeny z rostliny salvadora perská a vypadají jako klacíky.  Tyto kartáčky mají plus i ten, že obsahují v přiměřeném množství a přírodní formě fluorid, dále také kyselinu tříselnou a salicylovou a další prospěšné látky.

Docela nevšedním překvapením mohou být také cruelty free prostředky na úklid domácnosti. Kor pokud si na čistotě svého bytu či baráčku tato osoba zakládá. Pak je na místě sortiment výrobků značky Ecover, která je ekologická, netestovaná na zvířatech a často i veganská (je ale potřeba ohlídat složení nebo přítomnost loga Vegan na obale). To jsou různé "jary", prací a čisticí prostředky nebo tablety do myčky.

Textil / obuv

Pro spoustu lidí platí, že oblečení není nikdy dost, a proto i to může být zajímavým dárkem.  Doporučujeme třeba e-shop Collective Collapse, kde najdete všemožná trika, mikiny, čepice, kulichy, látkové tašky s veganskou tematikou... motivů a designů je celá řada, stejně jako počet lidí, kteří je vytvářeli. Výrobky mají ze 100% bavlny, a když si lehce připlatíte, jsou zde i verze s FAIR WEAR certifikací, která zaručuje etické podmínky při výrobě.

Nákup obuvi je poněkud složitější záležitostí, přece jen je lepší si boty vyzkoušet. Což ale nemusí být nutně problém, protože veganský/etický e-shop EtikButik, který se soustředí nejen na obuv, ale též oblečení a doplňky, nabízí také dárkové poukazy. Co se týká obuvi, můžete zde pořídit tenisky, polobotky, sandále, lodičky, baleríny... nebo také barefoot obuv. Z textilu to jsou trika, košile, svetry, kalhoty, šaty, bundy atd. Vybrat dárek můžete i dětem, stačí se podívat do dotyčné sekce. Nechybí ani nekožené doplňky, jako jsou pásky, peněženky či kabelky. Něco vhodného by si to měl najít snad každý. A asi si umíte představit, jakou radost uděláte své drahé polovičce, když jí obdarujete pěknou stylovou kabelkou, kvůli níž nemuselo být zabito žádné zvíře. :)

Knihy

Vaří ráda osoba, kterou chcete obdarovat? Tak to je jasnou volbou kuchařka. Jen musíte nenápadně zjistit, jestli už nějakou nemá, nicméně knih o veganském vaření je čím dál tím více, tak máte slušnou šanci vybrat správně. Opravdu dost jich najdete v tomto našem seznamu, naposledy aktualizovaném v dubnu tohoto roku. Za nás můžeme zmínit publikace Vaření pro vegany (recenze), Vegan v kondici (recenze), který je i něčím víc než "pouhou" kuchařkou, Hravě o živé stravě (recenze) či Raw pro zdraví a krásu (recenze) - obě od českých autorek -, Lahodně s Ellou každý den (recenze). Nesmíme zapomenout zmínit také v domácích kruzích oblíbené Místo vejce banán a Místo kapra hlíva od dvojice Kateřina Balcarová a Veronika Chládková. Novinku má venku Eva Francová, která vydala další díl své Kuchařky ze Svatojánu, teď s podtitulem zdraví z kuchyně. No a pokud ráda nevaří, můžete jít koupit už hotová indická jídla z jezhned.cz (recenze), na výběr jich je dost a chuťově jsou vážně skvělé.

Protože veganství je hlavně o etickém přístupu ke zvířatům, jsou vhodné i knihy popisující problematiku práv zvířat a jejich vztah k člověku. Vybíráme: Jíst zvířata (recenze), starší Na zvířatech záleží (recenze) nebo "klasiky" Věčná Treblinka (recenze) a Osvobození zvířat. Zajímavý pohled na velkovýrobu potravin obecně pak nabízí Dilema všežravce (recenze).

Kuchyně

Do kuchyně přijdou vhod většinou poněkud dražší hračky, jako jsou různé mixéry (tyčové, sekáčkové, stolní), kuchyňští roboti, odšťavňovače, domácí pekárny, sušičky na ovoce atd. Při přípravě rostlinných mlék se zase hodí pytlík na cedění, např. ten od firmy Vitalvibe (link), který stojí bez poštovného pouze 124 Kč.


Dárky samozřejmě nejsou jen ty hmotné. Co takhle darovat lásku a poskytnout domov zvířeti z útulku? To je něco, co se penězi nedá vyjádřit. Stejně tak můžete na některý útulek přispět. Podpořit můžete také organizace bojující za práva zvířat (OBRAZ, Otevři oči, Svoboda zvířat...) vámi zvolenou finanční částkou. Anebo si můžete od nich zakoupit různé "propagační" předměty a někomu je následně darovat (či si je zabalit sami sobě pod stromeček). Azyl Farma Deliverance a další chystaná útočiště pro zachráněná zvířata Farma naděje Život bez krutosti na statku také ocení jakoukoliv podporu.

Ovšemže takováto pomoc potřebným nemusí být jen teď v rámci Vánoc, my se ale letos touto formou podpořit zvířátka chystáme, protože přeci jen tohle období roku k tomu přímo vybízí.

Napadá vás něco, co jsme opomenuli? Pište, prosím, níže do komentářů. Díky!

1 komentář:

Miluška řekl(a)...

Díky za tipy. Vzhledem k tomu, že jsem plašan na Vánoce, tak mi tohle pomohlo :D jakmile padne září, tak už hledám a mám nervy. Pokračuj v blogu hezky se po tobě čte :)

Okomentovat