středa 2. listopadu 2016

Krátké ohlédnutí za veletrhem Veggie Planet


O uplynulém víkendu se v Praze ve Slovanském domě poprvé konal veletrh věnovaný rostlinné stravě s názvem Veggie Planet. Ten zaštítila Vegane Gesellschaft Österreich (Rakouská veganská společnost) v čele s Felixem Hnatem, jinak též  místopředsedou Evropské vegetariánské unie, a Davidem Hallerem. V minulosti se konal již ve Vídni nebo Salcburku, poprvé to bylo v roce 2012. Pražskou zastávku však nepořádali Rakušané sami, ale v kooperaci s organizacemi Česká veganská společnostOBRAZ - Obránci zvířat a Česká vegetariánská společnost.

Na tomto veletrhu, který propojoval aspekty etické, ekologické i zdravotní, jste mohli zhlédnout kuchařské show či rozličné přednášky. Např. od Pavla Houdka (Vegan sport club, Veganka.cz), který povídal o tom, jak být "sám sobě výživovým poradcem". Dále třeba Jitky Urbanové (ta mj. pořádá besedy Moje veganská rodina), která si připravila téma "Veganství pro děti – specifika dětské veganské stravy, výchova k veganství, život s malým veganem" či Elišky Selinger, jejíž povídání mělo název "Živá voda, kouzelné fazole a otrávená jablka: Zdravotní mýty a fakta ve veganství". Nechyběla samozřejmě ani Tereza Vandrovcová (Soucitně.cz, Otevři oči) s praktickými radami pro situace, kdy jste jako vegan na cestách.

Dále byl k vidění skvělý dva roky starý dokument Cowspiracy, jehož novější verzi produkoval Leonardo DiCaprio, nebo snímek Vegucated, v němž se tři konvenčně se stravující dobrovolníci na šest týdnů stanou vegany. Mezi vystavovateli byly organizace OBRAZ - Obránci zvířat, Svoboda zvířat, 269Sea Shepherd Conservation Society či Otevři oči, které jste tu mohli podpořit koupí různých předmětů.

Ochutnat dobroty jste mohli kupříkladu od sítě rychlého občerstvení Loving Hut, Bioobchod.cz, Nebeské dortíčky, Lifefood, Nemléko, Myraw nebo Hradecké delikatesy. A nechyběla ani čerstvě pečená pizza v několika variantách! U stánku GAEA jste si zase mohli vyzkoušet různou přírodní a netestovanou kosmetiku, kterou tento rodinný e-shop nabízí; v EtikButik zase omrknout kvalitní veganskou obuv, která je netradičně vyráběná třeba z recyklovaných PET lahví, pneumatik nebo ananasových listů, ale vypadá jako kožená.

Na veletrh dorazilo během víkendu určitě více jak tisíc návštěvníků, rapidně více si jich sem našlo cestu během prvního dne - soboty. A myslíme, nebo alespoň podle své vlastní pozitivní zkušenosti věříme, že se jednalo o povedený první ročník této akce a za rok se do našeho hlavního města podívá znovu.


















Žádné komentáře:

Okomentovat