sobota 29. října 2016

Recenze: veganské dobroty z e-shopu feelgoodfamily.cz


V září jsme obdrželi na vyzkoušení několik produktů od firmy feelgoodfamily.cz. Postupně jsme je ochutnávali a spotřebovávali a nyní vám konečně můžeme přinést jejich recenzi. Jednalo se o kokosovou omáčku, která je alternativou k sójovce, gumové medvídky, majonézu, bonbóny, čokoládu, ovocnou limonádu, sušenky a kokosový sirup.


Cacao Crudo je ručně vyráběná čokoláda v té nejvyšší kvalitě - veganská, bio a 100% raw. Její obal je doplněn externí vrstvou ze 100% recyklovaného slámového papíru, nápisy jsou vytištěny pomocí naprosto biologicky rozložitelného rostlinného inkoustu. Slazená není cukrem, ale kokosovým nektarem. Složení: PGI Piedmont lískooříšková náplň (30%), Criollo kakaový prášek, Criollo kakaové máslo, kokosový nektar, vanilka.

Chuťově je čokoláda hořčejší (obsah kakaa je sice jen 50 %, ale je tu znát absence klasického cukru), jemná a je znát, že se vyrábí jinak než ty běžné.






Wostok švestka-kardamom je příjemně sladký nápoj s ovocnou chutí. Tuto značku založil holandský kreativec Joris, který žije a pracuje v Berlíně. Tahle limonáda se prodává v mnoha zajímavých kombinacích, např. datle & granátové jablko, estragon & zázvor, meruňka & mandle či hruška & rozmarýn, často navíc v bio kvalitě. Složení té naší bylo přírodní minerální voda, sirup z agáve, jablečná šťáva z koncentrátu, švestková šťáva z koncentrátu, citronová šťáva z koncentrátu, šťáva z černé mrkve z koncentrátu , kyselina uhličitá, přírodní příchutě, přírodní extrakt z kardamomu.

Limo nám oběma chutnalo, připomíná známé Frisco, jen tedy bez obsahu alkoholu, je gluten-free a hlavně má lepší složení (žádná sacharóza a glukózový sirup, navíc zde je opravdu použitá ovocná složka).


Majonéza firmy De SmaakSpecialist je samozřejmě veganská a opět v bio kvalitě. Neobsahuje žádná umělá barviva, umělé přísady ani konzervanty. Její složení je slunečnicový olej, voda, řepkový olej, kukuřičný sirup (glukóza), olivový olej, rýžový škrob, ocet, mořská sůl, cibule, žlutá hořčice, jablečný ocet, kyselina citronová, xanthan, agávový sirup, bílý pepř, fenykl, koriandr.

I protože neobsahuje sóju, tak pokud někdo nemáte rádi její typickou "pachuť" (nebo jak to nazvat), budete spokojeni. Klasickou majonézu připomínala opravdu hodně a vydržela nám na celý týden, přičemž jsme si jí dali hned k několika jídlům. Na Vánoce při přípravě bramborového salátu bude přesně to, co jako vegan potřebujete.




Klasičtí gumoví medvídci obsahují, jak asi každý dobře ví, želatinu. Pokud si chcete zamlsat s čistým svědomím, tak tahle jejich rostlinná varianta značky Bio Today je správnou volbou. Složení bonbónů samo o sobě není sice nic zrovna dvakrát zdravého, ale to by asi u tohoto druhů sladkostí ani nikdo nečekal. Máme tu: glukózový sirup, cukr, želírovací prostředek – karagenan, kyselina citronová, přírodní příchutě (citronová, limetková, pomerančová, jahodová), regulátor kyselosti: uhličitan vápenatý, výtažky z ovoce a rostlin: černý rybíz, mrkev, jablko, světlice, mořské řasy. Firma vyrábí své produkty v bio kvalitě a nepoužívá toxické pesticidy, což je dalším plusem.

Co říci k chuti? Snad jen tolik, že u nás moc dlouho "na svobodě" nepobyli,  protože byli opravdu dobří, a přitom ne až tolik sladcí jako od konkurenčních značek.

Kokosový sirup téže značky jako medvídci výše byl opravdu výborný! Jak se píše na webu feelgoodfamily.cz, tak je vyráběn zahuštěním nektaru kokosových květů a je přírodním sladidlem s lehce karamelovou chutí, které nezpůsobuje výkyvy Vašeho cukru v krvi, jelikož má nízký glykemický index. Ve složení se dočtete pouze bio sirup z nektaru kokosových květů.

Cena je samozřejmě vyšší než u sirupů vyráběných z datlí či agáve (198 Kč za 250 ml), ale na chuti a kvalitě se vám to vrátí. Navíc ho nemusíte používat tolik a relativně dlouho vydrží. Chuťově připomíná něco mezi agávovým sirupem, jehož má konzistenci a prvotní sladkost, a sladem, protože má lehce nahořklý dojezd.




Sójovka od výrobce The Coconut Company vlastně sójovkou není, protože ji neobsahuje (stejně jako lepek), ale jedná se o alternativu k těmto typům omáček. Vyrábí se z čerstvé mízy květů kokosovníku, která prochází minimálně deset měsíců přirozenou fermentací, a dále zraje, dokud neztmavne. Jak je psáno v popisu produktu, "slaná omáčka má výraznou, jemně nasládlou chuť a díky šetrnému způsobu výroby se řadí mezi raw potraviny. Jedná se o 100% přírodní produkt, bez lepku a sóji, který obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a amino-kyselin". Složení je bio kokosová míza, bio kokosový nektar, bio kokosový cukr, bio česnek, mořská sůl.

Aroma má dost výrazné, cítit je hlavně její nasládlost. Použití je víceméně stejné jako u shoyu nebo tamari, záleží čistě na vás. Cena je zase vyšší, ale v kuchyni vám vydrží dlouho, neboť jí není nutné používat tolik. Obsah soli je 12,5 g na 100 ml.
Organické sušenky Golden Apple s příchutí lískových ořechů a máty je něco, co vám utkví v paměti a chuťových buňkách. Tyto krekry/sušenky jsou vyráběny z kvalitních semínek a koření, sušené při teplotě 42 ºC, neobsahují žádné konzervační prostředky a přísady, jsou vhodné nejen pro vegany, ale i pro lidi upřednostňující raw stravu, diabetiky a osoby na bezlepkové dietě.

Netradiční složení datle (40 %), lískové ořechy (30 %), slunečnicová semena (30 %), vanilka, máta peprná je právě to, co je tvoří originálními - zejména přítomnost máty peprné. Ta v kombinaci s lískovými oříšky utváří jedinečnou chuť. Sušenky jsou příjemně měkké, mají roztomilý srdíčkový tvar, a vlastně celé balení působí stylově, a proto by jistě nebylo špatným nápadem na malý dárek pro vaše blízké. 


A úplně posledním produktem jsou bonbóny Peppersmith, které jsme dostali v příchuti sicilský citron a máta, ale jsou k dostání i jako samotná máta peprná nebo máta kadeřavá. Máta této firmy pochází z malé farmy v hrabství Hampshire. Ve složení najdete xylitol (94 %), arabskou gumu, vápenatou sůl, citrónový olej (0,6 %), mátový olej (0,3 %), karnaubský vosk. Dočíst se můžete také to, že společnost Peppersmith úzce spolupracuje s Britskou asociací zubních lékařů, která testovala jejich mentolové bonbóny a žvýkačky a vydala osvědčení, ve kterém se praví, že jsou účinným pomocníkem v boji se zubním kazem a tvorbou plaku.

Jedná se o zdravější formu klasického "Tic Tacu". I díky jemné chuti citrónu to je příjemné osvěžení pro váš dech. Určitě doporučujeme i žvýkačky této firmy, které má ve stejných příchutích.


O firmě a e-shopu Feel Good Family

Feel Good Family je sdružení přátel s cílem prosazovat vědomý životní styl.

Především bychom se rádi podělili o poznatky, které získáváme díky našim zájmům a koníčkům, a informovali co nejširší veřejnost o aktuálním dění, které se týká zdravého stravování a ekologicko-etických praktik v každodenním životě.

Nemusíte být vegetariáni, vegani, či vitariáni, alias raw foodisti, a přesto si můžete užívat kvalitní, prověřenou a především plně výživnou stravu. My ve FGF nicméně věříme, že čistě rostlinná strava je tou nejsnazší možnou cestou k optimálnímu zdraví. Tento e-shop chce přispět k trendu, kdy kvalitní a zdravé potraviny jsou běžnou součástí našich všedních i svátečních dnů. 

Nabízíme Vám prověřené potraviny, které sami používáme a které uspokojí nejen Vaše chutě, ale zároveň poskytnou tělu řadu tolik potřebných živin. Věříme také, že nutričně vyvážená strava bez chemických přísad přímo souvisí s psychickým rozpoložením, a tudíž budete-li zdravě jíst, budete rozhodně šťastnější.

FGF e-shop je živým organismem, který se neustále vyvíjí, aktualizuje a také doplňuje o nové zboží. Věřte, že uděláme maximum, aby Vaše zkušenost zde byla co nejlepší. Budeme také velice vděční za jakoukoliv podnětnou připomínku či nápad, jak obchod vylepšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat