sobota 10. října 2015

V Izraeli demonstrovalo za práva zvířat více jak 10 000 lidí


3. října, tedy den po Světovém dnu hospodářských zvířat, se sešlo v izraelském městě Tel Avivu přes 10 000 lidí (někde bylo dokonce uváděno ještě o pár tisícovek účastníků více), kteří sem i přes každodenní hrozby teroristických útoků přišli společně demonstrovat za práva zvířat. Při pochodu z parku Gan Meir na Rabinovo náměstí drželi cedule s nápisy jako "Spravedlnost, soucit, veganství" a "Maso je vražda." Jedná se o dosud největší akci, která se v tomto státě udála.

Po příchodu na Rabinovo náměstí se aktivisté shromáždili a volali po přísnějších trestech pro lidi zneužívající zvířata, a naopak požadovali humánnější zacházení s tzv. hospodářskými zvířaty, a to nejen ve velkochovech. Mimoto protestovali proti dovozu živých zvířat z Austrálie a dalších vzdálených zemí. Organizátoři akce si byli vědomi případné hrozby teroristických útoků a že se může zdát jako špatně načasované nyní pořádat pochod za práva zvířat.

"Zatímco jsme dnes večer tady, jinde se řeší zcela jiné věci. Dokážu si představit, že budeme obvinění z odpojení se od reality, " řekla do davu jedna z přednášejících Orly Vilnai, uznávaje, že se tohle setkání děje v těžké době pro celý Izrael. Také však zdůraznila, že přes to všechno, co se kolem děje, nemůžou být práva zvířat zapomenuta. "Musíme dále pokračovat v řešení této problematiky, abychom se z toho všeho nezbláznili."


Další řečník Miki Chaimovitz souhlasil, když prohlásil k obřímu zástupu: "Jsem si plně vědom toho, že zde budou vždy důležitější zprávy. Ale mám pro vás novinku: práva zvířat jsou důležitým tématem! " Dále dodal, že toho shromáždění, jež je největší událostí na poli boje za práva zvířat v Izraeli, je důkazem toho, že tohle téma se netýká pouze nějaké malé skupinky, kterou nikdo nebere vážně. "Účast dnes večer ukazuje, že to není tenhle případ. Je nás tu mnoho, protože je na čase změnit přístup lidí ke zvířatům."

Tuto akci, která se zde konala třetím rokem, pořádala hnutí Let the Animals Live, Anonymous a spousty dalších větších i menších organizací bojujících za práva zvířat. Níže je ke zhlédnutí i video, které vám může přiblížit atmosféru z tohoto pochodu.



Jonash

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat