neděle 19. dubna 2015

Ukliďme Česko: "Jarní probuzení Kunratického lesa"


Včera 18. 4. 2015 proběhl další ročník dobrovolnické celorepublikové akce Ukliďme Česko, která vychází z mezinárodně osvědčeného modelu "Let's Do It!". Tento typ úklidových akcí již proběhl úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 9 milionů dobrovolníků. Loňský úspěšný ročník byl oceněn Ekologickým Oskarem, jenž je jedním z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí. 

Na Facebooku jsme se o akci náhodou dozvěděli a rozhodli se zapojit, protože jsme si pohrávali s myšlenkou uklidit Kunratický les, sousedící s naším sídlištěm, již delší dobu. Přes web uklidmecesko.cz se dalo k úklidu jednoduše připojit, a to buď jako organizátor, nebo jako dobrovolník. Vybrat jste si mohli jakoukoliv lokalitu. Pro přehlednost byla vytvořena mapa uklízecích míst, na které bylo vidno, že se zapojila opravdu celá ČR.

Nás se sešlo 6 + pořadatel z organizace Vyšehradská vize ČR. Byly nám rozdány pytle, nabídnuty rukavice a poté jsme se pustili do sbírání odpadu v úseku Chodov-Roztyly, zejména v oblasti sídliště. Každý z nás jsme za 2 hodiny nasbírali cca 4 středně velké odpadkové pytle. Objevilo se v nich všechno možné od plechovek či plastových kelímků přes papírové kapesníky a obaly od sušenek po tepláky a starý batoh.

I přes chladné počasí jsem si úklid "užili", neboť nás zahřál dobrý pocit, že jsme udělali něco smysluplného pro přírodu v našem blízkém okolí. Máme v plánu to sami zopakovat na vlastní pěst. Když se k nám připojíte, budeme moc rádi.



Jonash & Claireh

Žádné komentáře:

Okomentovat