sobota 4. července 2015

Kniha Vegan v kondici - jak jíst zdravě a vydatně (nejen pro sportovce)


Autor: Brendan Brazier
Název knihy: Vegan v kondici
Rok vydání originálu/česky: 2007/2014
Počet stran: 325
Kde sehnat: mj. v Městské knihovně v Praze, kde je k půjčení 21 svazků

Tuhle knížku jsem dostal od mé drahé polovičky k narozeninám. Původně jsem z ní tolik unešen nebyl, protože jsem myslel, že je určená jen a pouze sportovcům, hlavně vrcholovým, což opravdu nejsem. Postupem času jsem se však do ní začítal a zjistil, že to byla omezená představa. Zde se totiž autor podíval na veganské stravování - částečně raw - v širší perspektivě. A jeho postřehy a doporučení tak může uplatnit kdokoliv, koho rostlinná výživa zajímá.

V úvodu B. Brazier, jinak profesionální triatlonista na ironmanské trati, ultramaratonec řečník a též tvůrce oceňované přírodní rostlinné řady výživových produktů VEGA, představí v krátkosti svoji tzv. "thrive diet". Ta má za cíl např. snižovat biologický věk, zvýšit energii bez požití kávy či cukru, posílit odolnost vůči infekcím nebo zrychlit regeneraci z námahy. Kapitola první pojednává o problematice stresu a jak naopak zvýšit vitalitu a posílit svoji tělesnou schránku.

V další části se už na principy thrive diet podíváme podrobněji -  tím nejdůležitějším v ní je výživa s vysokým čistým ziskem. (Čistý zisk z potravin je termín, kterým autor popisuje energii a využitelnou výživovou hodnotu, kterou tělo získá po strávení jídla. V protikladu jsou typické fastfoody jako McDonald's podávající jídlo s nízkým čistým ziskem.) Máme tu popsáno, které potraviny jsou hlavní složkou této "diety" (ovoce, zelenina, naklíčená semínka, luštěniny a za studena lisované oleje), bohužel ne všechny jsou u nás v ČR běžně k dostání. V jedné z dalších kapitol jsou pak rozepsány důkladně. Dojde i na téma kyselosti vs. zásadotvornosti a vlivu na zdraví, které však není zcela vědecky podložené, a proto některá tvrzení musíte brát s rezervou. Stejně tak pozor na informace o vitamínu B12, které jsou buď mylné, nebo v našich končinách nepravdivé (na západě je totiž spousta potravin fortifikovaných, tzn. obohacených o tento vitamín, jež se v rostlinné stravě nenachází).

Jedna z kapitol se přímo věnuje sportování, v další části knihy je pak nabídnut 12týdenní stravovací plán, skládající se ze 6 jídel denně, který není třeba, jak je tvůrcem zmíněno, dodržovat dopodrobna. Ale čím více těchto jídel do praxe zařadíte, tím lépe. Kupř. každý den je "na programu" smoothie. Pro mě nejzajímavějším a zároveň nejobsáhlejším oddílem knihy jsou recepty, v nichž se neobjevuje soja a lepek. Zde je spousta originálních kombinací a žádná z těchto variant se v kontrastu s konvenční stravou nedá označit za nudnou. Takové pizzy, kde je korpus dělán ze semínek, luštěnin či pseudoobilovin (pohanka, quinoa, amarant), jsou třešničkou na dortu. Sám jsem jednu z nich vyzkoušel.

V příloze naleznete popsané jednotlivé vitamíny a minerály. Dále je přidán seznam doporučené četby, literatura, z níž bylo čerpáno (škoda jen, že na ni chybí odkazy přímo v textu), a rejstříky - jak věcný, tak samotných receptů.

Co dodat závěrem? Pokud sportujete, jste na rostlinné stravě a knihu jste nečetli, tak se po ní rozhodně poohlédněte. Dost možná by mohla pomoci zvýšit vaši výkonnost. Ale i pokud vás zajímá zdravá strava jen tak pro začlenění do běžného života, tak chybu při pořízení této publikace neuděláte.


Jonash

Další recenze najdete na našem blogu ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat