neděle 15. listopadu 2015

Kniha Živá strava jednoduše a levně splnila, co slíbila



Autorky: Lisa Viger
Název knihy:Živá strava jednoduše a levně
Rok vydání originálu/česky: 2014/2015
Počet stran: 176
Kde sehnat: Nakladatelství Synergie

Živá strava je pro mě zatím docela tabu. Je sice pravda, že v létě jíme více syrové zeleniny a ovoce, ale abych se s tím dokázala vyhrát a připravovat raw kreativně a chutně, mi nejde. Proto jsem byla ráda za knížku Živá strava jednoduše a levně od Nakladatelství Synergie.

Kniha opět začíná příběhem autorky, jak se dostala k raw vegan stravě. Myslím, že popsání cesty k fyzickému a psychickému zdraví dává vždy knížce větší rozměr. Proto jsem ráda za takovou inspiraci hned na prvních stránkách.

První část knihy je věnování úplným základům, co se týče živé stravy.

Kapitola s číslem jedna se věnuje otázce Proč živá strava. Jsou zde vypsány různé důvody a pozitivní dopady, které syrová jídla mají. Není opomenut jak obsah živin, který by se jinak při vaření mohl ztratit, tak ani zdravotní stránka věci.

"Myslím si, že musíme vyživovat každou část těla i každou část života; jde o rovnováhu a propojení."

Druhá kapitola dává odpovědi na klasické dotazy, které vegani dostávají velmi často. Ohledně bílkovin, vápníku a vitamínu B12. S odstavcem o B12 nemůžu však zcela souhlasit. Autorka píše, že B12 vzniká v rostlinách a není živočišného původu. Bohužel v rostlinných potravinách ta "správná" B12 pro nás není, proto je důležité ji  suplementovat. Živá strava, tak jako jakákoliv jiná podobná alternativa stravování, je součástí zdravého životního stylu. Proto je důležité ji spojit s ostatními aspekty, jako jsou např. čerstvý vzduch, voda, spánek a pohyb. O tom se více Lisa rozepisuje v závěru kapitoly.

Jak je důležitý výběr potravin, se můžete dočíst v kapitole tři. Je opravdu jízda na raw potravinách tak drahá? A jak můžeme uchovávat potraviny, aniž by se vytratily potřebné živiny? Stránky jsou doplněny o tipy, jak správně nakupovat nebo jak poznat zralé ovoce.

Máme potraviny a chuť do toho jít. Co dále potřebujeme? Jsou to nástroje a techniky, které nám můžou v přípravě velmi pomoci. A o tom se píše ve čtvrté kapitole. Stolní mixér, sušička nebo odšťavňovač - to jsou pomocníci, které je dobré mít v zásobě. Ale jsem přesvědčena, že se to dá zvládnout i bez nich. Můžou vám však usnadnit život a ušetřit čas. Velmi se mi líbí povídání o namáčení semen, ořechů a jejich následném využití na přípravu mléka a lahodných krémů. Sami doma často děláme rostlinná mléka a milujeme domácí arašídovou pomazánku. Proto jsem velmi ráda za další recepty, které se v knize objevují. Také jsem si rozšířila obzory ohledně nakličování a sušení.

Druhá čast knihy je zaměřena již na samotné recepty.

V páté kapitole se navnadíme koktejly. Je to nejjednoduší možnost, jak dostat do těla v jedné skleničce spoustu prospěšných látek. Většinou jsou slazeny datlemi nebo stévií. Také mají jako základ banán (což jsme si vyzkoušeli sami také, že bez banánu jsou smoothie prostě jiná). Autorka doporučuje také tzv. koktejly z pytlíku. Jejich výroba je velmi srozumitelně popsána.

"Abyste mohli jíst jenom živou stravu, musíte mít rádi saláty." (Woody Harrelson)

Ano, další kapitola je o salátech. Bez mučení přiznám, že nejsou zrovna mojí oblíbenou částí jídla. Pár listů salátu jako přílohu ještě zvládám, ale celou misku do sebe budu soukat celé odpoledne. Avšak na obrázcích v knize a také v jejich popisku vypadají kreativně a ne tak mdle, jak si je doma připravuji. Proto si myslím, že pro jejich milovníky budou tyto stránky přínosné.

Jak připravit polévku bez vaření, se dozvíte v kapitole sedm. V podstatě ingredience jenom mixujete. Rozmanitost jejich kombinancí je však překvapivá.

Pod číslem osm se skrývají snídaně. Udělat pohankové lívance bez smažení nebo koláč bez pečení? Podle receptů bez problému.

Z hlavních jídel mám pocit, že bych měla po jejich konzumaci ještě hlad. Avšak v podstatě i oblíbené pokrmy lze udělat v raw verzi. Např. pizza, Pad Thai, špízy nebo různé špagety a nudle.

Další zajímavá kapitola je s názvem Krekry, chipsy a chleba. Jsou velmi jednoduché na přípravu a zasytí víc než ty průmyslově zpracované. A těch obměn!

A co by byly krekry bez salsy a čatní? Recepty na ně i např. na domácí kečup, hořčici, kokosové máslo nebo vanilkový prášek jsou v jedenácté kapitole.

Vše o výrobě sýrů a jogurtů najdete na dalších stránkách. Na fotografiích jsou leckdy k nerozeznání od těch opravdových. My jsme se zatím dostali jenom k výrobě parmezánu. Ale takový čedar nebo čerstvý sýr vypadají dokonale.

Dezerty nesmí v kuchařce chybět. A proto, jako vždy, jsou poslední stránky ode mě věčně poslintané. :) Cheesecake, zmrzlina nebo koláče nejsou v živé stravě vůbec nic těžkého a o nic méně chutného, než ty vyrobené z klasických potravin.

A aby toho nebylo málo, čokoládou zalité poslední stránky vše dokonalé ukončují. Její výroba a následné použití je jednoduše popsáno a prostě vybízí k vyzkoušení.

Na konci knihy najdete užitečné webové stránky. Výběr je samozřejmě přizpůsobený českému čtenáři.

Kniha splnila to, co předesílal její název. Jednoduše a levně. Proto bych ji doporučila všem, kteří chtějí se živou stravou začít a bojí se, že je to bude stát majlant. Já z ní určitě budu čerpat recepty pro zpestření jídelníčku (speciálně v sekci Dezerty).


Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat