čtvrtek 21. dubna 2016

Kniha Veganské neřesti: česká DIY veganská kuchařka


Autorka: Pavlína Drlíková
Název knihy: Veganské neřesti
Rok vydání originálu: 2016
Počet stran: 68
Kde sehnat: Facebook Veganské neřesti

Tuto novou českou veganskou kuchařku má na svědomí Pavla Drlíková, která knihu vytvořila a vydala svépomocí s přispěním přátel. Jedná se o skromnější publikaci, ale zato stručně a jasně psanou.

Obálka a kvalita papíru jsou příjemným prvním dojmem. Na začátku nehledejte žádný sáhodlouhý životní příběh nebo úvody do veganské stravy. Kniha rovnou začíná tou částí, na kterou se vždy těším nejvíc, a to jsou recepty.

V první kapitole vám autorka nabízí recepty, díky kterým již nebudete muset obíhat zdravé výživy. Najdete zde návod např. na přípravu tatarské omáčky, másla nebo domácího jogurtu.

Následuje část, která se věnuje pomazánkám, a hned v závěsu za ní jsou chuťovky. Zde mě nejvíce zaujal pečený mandlový sýr a cibulové rohlíčky. Myslím, že to bude výborná kombinace. :-)

Pokud jste milovníci polévek a ještě navíc milujete klasiku, určitě si zde přijdete na své. Co takhle si dát zeleninový vývar s knedlíčky a nudlemi nebo kulajdu?

Samozřejmě po polévce následuje hlavní jídlo. Můžete si vybrat např. pohankovou sekanou, robi na houbách nebo seitanový burger.

A na závěr nechybí sladká tečka. Karotkové muffiny nebo nepečený kokosový dortík, které by mohly vaše chuťové buňky uspokojit.

Každý recept je doprovázen seznamem ingrediencí, hodnocením náročnosti přípravy, počtem porcí a značkou, zda se jedná o bezlepkovou variantu. Jsem ráda, že si můžu lépe pokrm představit díky krásným fotografiím, které jsou na každé straně. Na některých z nich je přidáno i doporučení nebo užitečná informace o nějaké z ingrediencí.

A jak knihu hodnotím v celku? Podle mě se jedná o kuchařku, která neurazí. Myslím, že nejen veganům by se hodila do knihovničky, ale také všem rodičům a přátelům vegana, kterému chtějí udělat radost nějakou tou připravenou veg mňamkou. Kniha je opravdu malinká a receptů je jen pár, což je myslím škoda, protože jich autorka má v rukávu jistě o hodně více. Avšak i přesto velmi obdivuji její odvahu a chuť pustit se sama na své náklady do vydání knihy. :-)




Claireh 

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat