středa 27. dubna 2016

Jakým éčkům se jako vegan vyhnout a na která si dát pozor

(Obrázek je pouze ilustrační - barvy značí škodlivost na lidské zdraví, ale nesouvisí s přítomností živočišných složek.)

Na éčka, tedy přídávné látky v potravinách, si dnes už dává pozor spousta lidí, protože hodně jich, ač ne rozhodně všechny, může způsobovat různé zdravotní obtíže. Vegané to mají o to těžší, že některé z nich jsou živočišného původu, takže při nákupech si musí hlídat také je, ač v tomto případě z etických důvodů více jak zdravotních. Existuje několik mobilních aplikací, v nichž si můžete na místě zjistit, co je dané éčko zač, přesto jsme chtěli udělat článek, kde je zmíníme. A pozor, ne vždy jsou éčka vedená pod číselným označením, často už je výrobci uvádějí slovně, což může leckdy zmást - působí to dojmem, že tam vlastně žádné není, přitom opak je pravdou.

Níže uvedená éčka jsou nebo mohou být živočišného původu, je proto si na ně třeba dát pozor a o jejich původ si případně napsat přímo výrobci potraviny. Pokud má však výrobek na obalu označení Vegan, tak je jasné, že se jedná o rostlinnou variantu této látky.

Barviva

E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
Získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech. Karmín je pak přečištěné barvivo vyrobené z Košenily.

Konzervanty

E270 - Kyselina mléčná
Připravuje se buď synteticky, anebo mikrobiální cestou – fermentací cukru, syrovátky, brambor, melasy či škrobů. Většinou by měla být pro vegany ok.

Antioxidanty, regulátory kyselosti

E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou
Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou jsou uměle připravené antioxidanty živočišného původu. Vyrábí se z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.
E322 - Lecitin
Je obsažen ve vysoké koncentraci ve vaječném žloutku a v rostlinných olejích. Pro průmyslové účely v potravinářství se získává ze sójových bobů; lecitin získávaný ze žloutků se využíval spíše jen v kosmetice a ve farmaci.

Emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory

E422 - Glycerol
Průmyslově se vyrábí hydrolýzou rostlinného a živočišného oleje, při které vznikají mastné kyseliny a glycerol. Soli mastných kyselin se používají při výrobě mýdla a glycerol je z nich separován.
E430-436 - Polyoxyethylen stearát a další polyoxyethyleny
Vyrábí se buď synteticky, nebo živočišných tuků. Na Zdravé potravině mají všechna tato éčka značený živočišný původ.
E441 - Želatina (dnes však již musí být uvedena pouze slovně)
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen.
E442 - Fosfatidy amonné
Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu (viz výše) a částečně tvrzeného řepkového oleje.
E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
Získávají se z tuků. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
Připravují se částečnou esterifikací glycerolu vybranými přírodními mastnými kyselinami. Lze je získat z živočišných tuků i rostlinných olejů – tedy například z vepřového sádla a loje nebo z bavlníkového, sójového či slunečnicového oleje.
E472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
Všechny se připravují částečnou esterifikací glycerolu některými přírodními mastnými kyselinami (tuky) a látkami specifickými pro vznik požadovaného esteru. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
Estery sacharózy se vyrábějí reakcemi cukrů s různými mastnými kyselinami. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E474 - Sacharoglyceridy
Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E476 - Polyglycerolpolyricinoleát
Připravují se esterifikací polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami
Připravují se částečnou esterifikací propylenglykolu některými mastnými kyselinami. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
Připravují se reakcí ztužených rostlinných olejů nebo ztužených živočišných tuků s glycerolem a poté s kyselinou mléčnou.
E479b - Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin
Získává se esterifikací polyglycerolu rafinovaným olejem ze sójových bobů nebo reakcí tohoto oleje s mono- a diglyceridy mastných kyselin. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E481 - Stearoylaktylát sodný
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E482 - Stearoyllaktylát vápenatý
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E483 - Stearyltartarát
Připravuje se esterifikací kyseliny tartarové 1-oktadekanolem. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E488 - Etoxylované mono a di glyceridy
Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků (rostlinných i živočišných) nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.
E491 - Monostearát sorbitolu
Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E492 - Tristearát sorbitolu
Sorbitantristearát je umělý emulgátor a stabilizátor živočišného původu.
E493 - Monolaurát sorbitolu
Získává se z tuků. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E494 - Monooleát sorbitolu
Získává se z tuků. Vstupní surovina může být živočišného původu.
E495 - Monopalmitát sorbitolu
Získává se z tuků. Vstupní surovina může být živočišného původu.


Protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla

E542 - Jedlý fosfát, jedlá kostní moučka
Vyrábí se ze zvířecích kostí.
E570 - Mastné kyseliny 
Průmyslově se většinou vyrábí z bavlníkového oleje, ale je možno získávat stearin i z jiných rostlinných, popřípadě živočišných tuků.
E572 - Stearan hořečnatý
 

Může se vyrábět z živočisného tuku (zejména hovězího), ale existují i varianty vyrobené z tuků rostlinných.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

E627 - Guanylan sodný
Guanylan sodný se vyrábí z některých druhů hub, ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.
E630 - Kyselina inosinová
 

Kyselina inosinová se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb, zejména sardinek.
E631 - Inosinan sodný
 

Inosinan sodný se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo z ryb, zejména sardinek. Může být rostlinného původu, vyráběn ze škrobu tapioky.
E632 - Inosinan draselný
 

Inosinan draselný se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.
E633 - Inosinan vápenatý

Inosinan vápenatý se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.
E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Zdrojem pro výrobu vápenatých nukleotidů jsou živočišné oleje a tuky.
E635 - Disodné ribonukleotidy

Zdrojem pro výrobu disodných nukleotidů jsou oleje a tuky, rybí sušené maso.
E640 - Glycin 
Glycin se vyrábí z cukrové třtiny nebo ze želatiny. Může se vyrábět také synteticky - pro technické a průmyslové účely.
E641 - Leucin

Leucin se vyrábí z lepku, keratinu a kaseinu. Je to aminokyselina živočišného původu zvýrazňující chuť a vůni.
E642 - Lysin hydrochlorid

Vyrábí se z mléčné bílkoviny kaseinu nebo z krve.

Lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty

E901 - Včelí vosk
Včelí vosk je vosk z pláství včel čeledi Apidae. Z pláství se získává poté, co z nich byl odstraněn med. Pomocí horké vody, páry nebo slunečního tepla se materiál pláství taví, roztavený produkt se filtruje a odlévají se z něho tabulky žlutého včelího vosku.
E904 - Šelak
Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná z pryskyřičného výměšku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeledi Coccidae). Pro bělení se šelak rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a vlastní bělení se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu.
E913 - Lanolin
Jedná se o vosky získávané z ovčí vlny.
E920 - L-cystein
Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy lidí z Číny). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.
E921 - L-cystin
Látka je obsažena v chlupech, peří, kopytech, kůži, vlasech, nehtech.
E966 - Laktitol
Získává se z mléčného cukru - laktózy, pro výrobu se tedy využívá mléka.

Další látky

E1105 - Lysozym
Lysozym je přírodní enzym živočišného původu, často získáván z vaječných bílků. Hojně se vyskytuje také ve množství výměšků, jako jsou slzy, sliny, mateřské mléko a hlen, odkud se dá získat pomocí genové technologie z bakterií, které se tam nacházejí (obvykle v očních kanálcích).

Pokud zde objevíte chybu, budu rád za její opravení v komentářích. Díky!

Zdroj: zdravapotravina.cz, dTest.cz


Jonash

Žádné komentáře:

Okomentovat