sobota 8. července 2017

Nová biokuchařka Hanky Zemanové: Kniha nabouchaná informacemi a recepty


Autorka: Hana Zemanová
Název knihy: Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Rok vydání originálu: 2016
Počet stran: 321
Kde sehnatNakladatelství Smart Press

Je letní ráno a já již po několikáté otevírám nádhernou a v Česku oblíbenou Novou biokuchařku Hanky Zemanové. Samotný vzhled knížky mi právě léto připomíná. Její původní verzi jsem si před několika lety pořídila a líbila se mi svými ucelenými informacemi o biopotravinách a rostlinnými recepty. Tak se spolu se mnou pojďte podívat na to, co najdete v této nové verzi.

ZÁKLADNÍ INFORMACE
Jak jsem již zmiňovala, původní verze obsahovala plnohodnotné informace. Jinak tomu není ani teď. Na celých 155 stranách se můžete dozvědět o všem od ekologického zemědělství přes názory na syrovou stravu až po velmi zajímavé rozhovory s představiteli různých projektů. Začátek samozřejmě patří biopotravinám a ekologickému zemědělství. Dostanete zde odpovědi na otázky proč vlastně zvolit biopotraviny, jak vlastně poznat ty pravé, zda jsou všechny potraviny na farmářských trzích kvalitní, proč si bio v obchodech připlatíme nebo kde je vůbec možné je sehnat.
Aktuální otázkou, které se kniha věnuje, je téma Fairtrade. Nejde totiž jen o to dostat na talíř kvalitní potraviny, ale důležitý by měl být i pohled na etickou otázku jejich produkce. Navíc víte, že se prodávají i férové květiny?

SYROVÁ STRAVA
Poslední roky se v naší zemi dostalo do popředí také raw stravování. Má své výhody i nevýhody. Hanka proto oslovila odborníky na různé směry stravování, a tak máte možnost si vytvořit svůj vlastní názor. Svůj pohled na syrovou stravu podali MUDr. Martina Zisková (ajurvéda), MUDr. Dagmar Komárková (tradiční čínská medicína), MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán (makrobiotika), MUDr. Judita Hofhanzlová (homeopatie, etikoterapie), MUDr Hana Sirotková (antroposofie), PharmDr. Margit Slimáková (specialistka na zdravotní prevenci a výživu).

OSTATNÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY
Dalším otazníkem dnešní doby je bezlepková dieta. Jak to s ní vlastně je a co vlastně při takové dietě jíst, se dozvíte na tomu věnované dvoustránce. Lehce se Hanka dotkla i vegetariánství a veganství. Jsem velmi ráda, že zmínila většinu aspektů tohoto životního stylu. Hlavně zdůraznila jejich etickou a ekologickou výhodu pro člověka a planetu. Pokud vás zajímají superfoods, je tu o nich zmínka také, a ne krátká. Zjistíte, že do nich nepatří jen chia semínka a kustovnice, ale i spousta dalších nám velmi známých plodin a bylin.

BIOPOTRAVINY
Na dalších stránkách se opět vracíme k hlavnímu tématu knihy. Dočtete se o výhodách biopotravin, o tom, že používání rizikových pesticidů do ekofarmaření nepatří, o tom, jak potravinářský průmysl používá aditiva, o vykrmování ve velkochovech, o GMO potravinách a v neposlední řadě i pozitivech ekozemědělství. Ke konci už budete mít tolik informací, že nebudete vědět kudy kam, a proto je zde shrnutí a návod, jak najít pro sebe zlatý střed.

ROZHOVORY
Konec informativní části je věnován rozhovorům. V nich se dozvíte vše, co jste vždy chtěli vědět o půdě, KPZ (Komunitou podporované zemědělství), Bezobalu, palmovém oleji, Skutečně zdravé škole, Akademii léčivé výživy, o ekofarmách, společnosti PRO-BIO, Country Life a Lifefood.

RECEPTY
Recepty jsou rozdělené do rozcestníku Polévky, Saláty, Pomazánky, Bezmasá jídla, Biomaso, Zelenina, Inspirativní přílohy, Sladká jídla a dezerty. Každý recept je mimo postupu a krásné fotografie vybaven počtem porcí, informací, zda je jídlo vegan nebo bez lepku, a doplňujícími tipy. Většina receptů je vegetariánská nebo veganská. Najdete zde spoustu zdravých variant, které si jistě zamilujete. Je zde také recept na cizrnu na paprice, který už znám z minulé knihy a který je u nás velmi oblíbený. Nedá mi to, abych nezmínila pár názvů. V knize tedy najdete recept na cuketovou koprovku s jáhlami, pohankovou "ďábelskou" topinku, čočkový burger, špaldovou celozrnnou krupicovou kaši nebo čokoládové cookies. Recepty s masem nezmiňuji záměrně, protože jsme veganský blog, ale jinak je tu máte možnost zhlédnout samozřejmě také (naštěstí jen pár).

RESUMÉ
Celkově knihu hodnotím jako velmi povedenou. Je vidět, že autorka ušla od poslední verze kus cesty. Líbí se mi pohledy na různé možnosti zdravého stravování a větší nabídka veganských receptů. Z pohledu veganského blogu musím říct, že by bylo úplně nejlepší, kdyby zde vůbec nebyly recepty s masem, vajíčkem a mléčnými produkty, ale záměru autorky rozumím a i tak jsem ráda, že se zde našla možnost alespoň malinko nastínit problematiku živočišné výroby, a za to dávám palec nahoru. Kniha je z mého pohledu velmi vhodná pro všechny, kteří chtějí změnit své staré stravovací návyky a vrhnout se na cestu zdraví a uvědomění. K tomu velmi napomáhá celý design knihy, který chválím u každého kousku z dílny Nakladatelství Smart Press.


Claireh

Žádné komentáře:

Okomentovat