sobota 16. prosince 2017

Vtipné kaše: Čerstvý vítr do vašich snídaní

Autorka: Věra Strnadová
Název knihy: Vtipné kaše
Rok vydání originálu: 2017
Počet stran: 189
Kde sehnatNakladatelství Smart Press

Taky už nevíte co snídat? Vaše kaše vám zevšedněly? Pak mám pro vás nejen vánoční tip na knihu plnou originálních receptů od autorky Věry Strnadové. Co v ní najdete?

ZÁKLADNÍ INFORMACE
Většina autorů kuchařek na zdravější pokrmy má svou osobní cestu, jak se ke zdravému životnímu stylu dostalo. A ani tady nechybí. Věra zde popisuje celou svou proměnu a píše, že je důležitý každodenní rituál, a to i rituál ranní kaše.

Na prvních stránkách je krátce sepsáno, jak s touto kuchařkou pracovat. Mimo možných potíží při vaření zmiňuje také, jaké náčiní a nádobí je dobré v kuchyni mít a jak skladovat suroviny. Dokonce se můžete i obohatit o informace, jak se nám historicky kaše dostala na stůl.

AJURVÉDA A CHUTĚ
Jelikož autorka inklinuje k ajurvédě, je i zde nakousnuta prostřednictvím představení pěti prvků – etér, vzduch, voda, oheň a země. Ani jsem netušila, že existuje tolik různých chutí, ale je to tak a všechny jsou zde popsány.

POTRAVINY
Opravdu velmi podrobně jsou nám představeny všechny základní suroviny pro vaření kaší. Je jim zde věnováno hodně stran – u všeho jsou uvedeny všechny jejich formy, jejich přínosy a negativa. A tak se dozvíte vše potřebné o obilovinách, tekutinách (mléko živočišné, rostlinné nebo mošt), sladidlech, doplňcích (ovoce, ořechy a semínka, kakao a karob), tucích a olejích, bylinkách a koření.

RECEPTY
Tato kapitola začíná přípravou základních receptů. Naučíte se dělat rostlinné mléko, pyré z meruněk, rozvar ze sušených datlí a univerzální ořechový krém.

A pak se můžete pustit směle do toho! Je toho v této kuchařce mraky. Od klasiky, např. jáhlové, ovesné, rýžové kaše v různých obměnách s použitím různorodých kombinací, až po tapioku s růžovou vodou, zelenou kaši, Uppama, kaši z quinoy a rýže s kapustou a shitake houbami. Jsou zde recepty, které by vás ani ve snu nenapadly. Sladké, slané, obyčejnější nebo extra kaše. 

Na konci jsou sepsány ještě takové malé tipy skládající se jenom ze surovin. A to na rychlé kaše, kaše ideální na léto nebo na zimu či při rekonvalescenci.

RESUMÉ
Kniha mě opravdu mile překvapila, a to zejména ucelenými a plnohodnotnými informacemi, které autorka čtivě sepsala. Ani jsem netušila, kolik se toho dá rozepsat o jednotlivých potravinách. Kaše postupně zkouším a zatím mi chutnaly všechny. Je to opravdu skvělý pomocník, když už jste přejedení tou kaší z krabice nebo v našem případě jáhlovou klasikou s rozinkami. ;-) A to ani nemusím zmiňovat můj oblíbený desing knížku ve stylu Smart Pressu. Kuchařka v sobě sice neskýtá jenom veganské verze kaší, ale v některých receptech je použito i živočišné mléko nebo med. Mně to ničemu nevadí, protože si tyto suroviny lehce nahradím rostlinnými alternativami.


Claireh






Žádné komentáře:

Okomentovat