sobota 10. listopadu 2018

Kunratický les – místo, kde je nám v Praze nejlépe


Kunratický nebo Kunraticko-michelský lesKrčák či Kunraťák. Různá pojmenování pro jedno a totéž místo, které je druhou největší zalesněnou plochou v Praze: má celé 3 kilometry čtvereční. Ročně ho navštíví statisíce lidí, přičemž my v něm jsme takřka denně – také jej máme hned u paneláku, kde bydlíme, a kupříkladu na venčení psa to je naprosto ideální volba. Je jedno, jaká roční doba je (ač jaro a podzim vedou), tento les je krásným a relativně tichým místem, kde se úžasně relaxuje a v němž můžete zahlédnout různá zvířata: od spousty druhů ptáků přes veverky či zajíce až po srnky nebo muflony. A my bychom vám o něm rádi něco řekli.

Zdroj: mapy.cz

ZÁKLADNÍ INFO


Kunratický les, kterým protéká stejnojmenný potok a jehož údolí je chráněnou přírodní památkou, je snadno dostupný MHD, nejbližší stanicí metra jsou Roztyly (na mapě nahoře), jen o pár minut vzdálenější přístup budete mít z Chodova (vpravo). Anebo je poblíž spousta zastávek autobusů. Tohle místo je ideální pro všechny běžce, milovníky kol (prochází tu mj. cyklotrasa A22, propojující Jižní Město a Braník), ale samozřejmě i ty, kteří si chtějí udělat jen procházku ať už sami, se svým partnerem, či s dítětem v kočárku – hlavní cesty jsou vyasfaltované a většina v dobrém stavu, takže to nepředstavuje žádný problém, i vozíčkáři mají svou značenou trasu. Pokud vám při procházce vyhládne či dostanete žízeň, je zde hned několik občerstvení/restaurací (ty už si jistě najdete sami na svém mobilním zařízení). Před případnou nepřízní počasí vás uchrání altánky a další dřevěné přístřešky, které se na různých místech lesa nacházejí.


NOVÝ HRÁDEK


Asi nejzajímavějším místem, kam se můžete vydat, je zřícenina gotického Nového hrádku, který zde nechal na počátku 15. století postavit Václav IV., jež zde o několik let později, v roce 1419, také zemřel. Bohužel se zachovala pouze podzemní část (čili žádné věže apod.), která byla před několika lety revitalizována. V rámci oprav tu byl přes tehdejší hradní příkop znovupostaven dřevěný most. Vždycky mě mrzí, že zbytky zdiva nechali památkáři kdysi zbořit a že hrad není zachován v lepším stavu, protože by to byla, soudě podle historických nákresů, velká paráda.


VELKÁ KUNRATICKÁ


Nejznámější akcí, která se v lese každoročně koná, a to vždy v listopadu, je závod nazvaný Velká Kunratická, který se zde pořádá již od roku 1934. Klasická trať měří 3100 metrů, přičemž limit závodníků běžících přes Nový hrádek je i přes velký zájem omezen na 2700, celkem však je běžců skrze další trasy přes tři a půl tisíce (ještě v šedesátých letech to bylo pouze několik set závodníků), což bohužel má o dopad na les samotný.


ZAJÍMAVOSTI


Kousek od Roztyl objevíte malé discgolfové hřiště, vybudované v roce 2017. Poblíž lesa či přímo v něm jsou hřiště na tenis, basketbal, fotbal nebo stoly na ping-pong. Lze tu téže nalézt zbytky železniční tratě, která lesem kdysi vedla (např. viadukt či pilíř mostu), staré a již rozpadlé betonové schodiště, které bylo postaveno ve druhé polovině 30. let 20. století. V areálu lesa se vyskytuje i stádo muflonů o několika desítkách kusech, kteří zde byli uměle vypuštěni v 70. letech minulého století, nejvíce se zdržují u Thomayerovy nemocnice. Rostou zde také dva sekvojovce obrovské, které patří mezi nejmohutnější stromy na Zemi. Mají ale pouze necelých 65 let a 35 metrů výšky; ten nejstarší je k vidění v Kalifornii – je starý dva a půl tisíce let… Na jaře si v Kunraťáku můžete nasbírat česnek medvědí či kopřivy (a spoustu dalších bylinek), v létě ostružiny nebo lesní jahůdky a na podzim zase houby, mj. i vzácný hřib bronzový (takové štěstí jsme ale nikdy neměli, my nacházíme zejména hřiby žlutomasé alias babky). Flóra tu je opravdu bohatá.


Na závěr doporučujeme tyto webovky www.krcakzije.cz, z nichž jsme několik faktických informací načerpali a kde je k přečtení spousta zajímavých článků týkajících se právě „našeho“ lesa.




Veškeré fotografie © Jonáš a Klára Vohrnovi

Žádné komentáře:

Okomentovat