středa 22. července 2015

Vegmaminky 3. díl: Lenka a Stellinka


Nedávno jsem se přes internet seznámila s Lenkou. Tehdy ještě těhotnou vegankou (jak celé těhotenství probíhalo se můžete dočíst ZDE). A tak jsme si při pobytu na Moravě udělali i menší výlet do Brna. Lenka již delší dobu vede blog Zdravě jíst, který postupně přizpůsobovala svým stravovacím návykům. Momentálně u ní najdete recepty na veganská jídla a taky, jelikož je vášnivou čtenářkou, recenze na knihy. Její manžel Viktor se stravuje stejně jako ona, takže je jí na této cestě velkou oporou. Dcera Stellinka, která v době focení oslavila 5. týden na světě, byla malinko ospalá a ne zcela spolupracovala s fotografkou :-) Každopádně, stejně tak jako rozhovor se i fotografie podařily.

Lenka a Stellinka

Jméno maminky:   Lenka, 25 let
Vegan/vegetarián: Vegetariánka 3 roky, veganka 4 měsíce
Děti:                       Stella, 6 týdnů


1) Co je nejlepší na tom být matkou?
Každá vteřina. Pozorovat malou, jak spí, jak se usmívá, jak se mračí… Trávit s ní celý den a vidět, jak roste před očima a jak je spokojená. Přizpůsobovat den osůbce, která vás potřebuje pořád a dává vám to najevo. Je to krásné a snažím si to užívat naplno. Vždyť to tak rychle utíká…

2) A co je na tom naopak nejnáročnější?
Nejlepší je často i nejnáročnější. Nejtěžší bylo se s malou sžít a poznat, proč pláče, z toho jsem byla ze začátku špatná. Ale chce to hlavně být v klidu a snažit se naladit na stejnou notu, pak to poznám :-)

3) Jak tě mateřství změnilo?
Hodně a vůbec. Na jednu stranu najednou už nejsem nikdy sama, vždy je tu človíček, který potřebuje mou péči a pozornost, na to si stále zvykám. Na druhou stranu náš denní režim necháváme s manželem takový, jaký byl předtím, a snažíme se dělat věci tak jako dřív, akorát s tím rozdílem, že nyní už nejsme dva (a pes), ale tři (a pes :-*)

4) Jak dlouho jsi veganka/vegetariánka, co tě k tomu vedlo a jaké jsou podle tebe výhody této stravy?
Vegetariánkou jsem 3 roky, vegankou 4 měsíce, přecházela jsem na čistě veganskou stravu v těhotenství. Ale už dlouho předtím jsem jedla víceméně vegansky, jen jsem tolik neřešila např. složení pečiva, nebo když jsem někde na návštěvě dostala buchtu, tak jsem to snědla, i když v tom bylo vejce, ale bylo to výjimečné. Ty 4 měsíce jsem důsledná.
K vegetariánství jsem směřovala 4 roky předtím, kdy jsem postupně omezovala maso i mléčné výrobky až na úplné minimum. Začátky byly ze zdravotních důvodů (ekzémy, vředy žaludku, alergie, časté angíny), zvířata jsem měla ráda od malička, ale chuť byla pořád silnější. Změnilo to jedno telátko na farmě, které mělo tak nádherné oči, že jsem pak ze dne na den přestala jíst maso, protože jsem dál nedokázala být pokrytcem a kupovat maso takových krásných tvorů.

5) Jak u vás probíhá výchova k veganství/vegetariánství?
Zatím neprobíhá, ale jsme v tomto s manželem zajedno. Doma se bude vařit vegansky. Když bude malá chtít ochutnat maso u prarodičů, tak ať ochutná (ale až bude větší), ale musí vědět, odkud maso pochází, že neroste na stromech a proč my doma maso nejíme. Mléčné výrobky nedovolím ochutnat ani u prarodičů, protože ty jsou pro mě ze zdravotního hlediska větší zlo a nechci, aby se u dcery objevil atopický ekzém jako u mě, bráchy, mamky, babičky… Stejně tak odmítám dceři dávat cukr a ve větší míře exotické ovoce.

6) Jaká jídla se vyskytují ve vašem jídelníčku nejčastěji?
Ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka… Nejraději z ovoce máme to, co zrovna roste - teď jsou to maliny, meruňky, třešně, meloun. Zelenina - cukety, okurky, saláty. Ořechová másla - nejraději mám mandlové a kešu. Semínka - hlavně slunečnicová. Ořechy - domácí vlašáky, několik kg na celý rok :-). Z luštěnin teď při kojení zatím jen červenou čočku a cizrnu, poté tofu, tempeh apod. ;-)
Moje nejoblíbenější jídla jsou opečená cuketová směs, pečené brambory, zeleninové polévky, hummus, rajčatový salát s chlebem. Ale občas i hřeším, třeba každou neděli máme palačinkový/lívancový den, kdy manžel smaží palačinky, a ty si dopřáváme s domácí jahodovou či morušovou marmeládou a občas zakápneme i čokoládou ;-)

7) Jaké jsou reakce okolí?
Zatím je malá kojená, tak se to dá, i když už teď slyším narážky: Malá pláče, tak je to tím, že mamka nejí maso. Nebo při chování babička ukazuje malé pečené maso a říká jí, zda by si dala, atd. Malá na mateřském mléku přibírá jako blázen, takže díky tomu jsme ušetřeni poznámkám, že je něco špatně, když jsem vegan. Čekám, že to horší teprve přijde, jakmile začnu malou krmit tuhou stravou. Ale rozhodli jsme se, že v tomto budeme nekompromisní. Zdraví je pro nás na prvním místě a prarodiče to musí respektovat.

8) Co kromě veganství/vegetariánství považuješ za správnou cestu k zachování přírody?
Celkově láska k přírodě, láska ke všemu živému. Chovat se ke všemu s láskou, jako by to bylo moje, a uchovávat to pro druhé. Třídění odpadu, vyhýbání se palmovému tuku (co nejvíce to jde) nebo třeba šetřit obalový materiál, používat látkové pleny. Je toho spousta. Chce to nebýt lhostejný a používat mozek a jde to :-). Už jen to, že tu na planetě jsme, je velká zátěž, tak ji alespoň co nejvíce minimalizovat.

9) Kdybys svému dítěti měla něco předat, co by to bylo?

Lásku k přírodě a krásný vztah ke zvířatům. Hlavně ať je sama sebou a je šťastná. Když bude šťastná a zdravá ona, budu šťastná i já.

10) Chceš něco vegmaminkám vzkázat?
Aby se nebály. Reakce okolí jsou někdy zlé, ale to neznamená, že to, co děláme a jakým směrem děti vedeme, je špatné. Naopak. Toto je ta správná cesta :-) - pro dítě, pro nás, pro lidstvo, pro přírodu i pro planetu :-)

Ukázkový jídelníček

Můj jídelníček
Snídaně:
Kaše (ovesná/jáhlová/pohanková/kukuřičná), slunečnice, chia semínka, ořechové či semínkové máslo, rozinky a čerstvé ovoce.

Přesnídávka:
Obilná káva (chico s rostlinným mlékem), ovoce či oříšky (podle toho, na co mám chuť, kombinuji sušené ovoce s čerstvým, a taky podle toho, co zrovna mám doma).
Většinou do doby oběda stíhám ještě jedno jídlo (vstávám v 6 a při kojení mám pořád hlad). To si většinou dělám koktejl z rostlinného mléka a melasy. Taky často peču, např. zdravé sušenky nebo moučníky, flamery apod. Tak pak zařazuji na svačinky toto :-)

Oběd:
Hodně si dělám syté zeleninové polévky ze sezónní zeleniny, kam přidávám červenou čočku a např. pohanku lámanku a řasu s miso pastou. Nebo obědvám různá rizota, jáhlota, kroupota. Prostě obilovina, tofu/tempeh/luštěnina, zelenina.

Svačina:
Např. hummus s nakrájenou mrkví nebo něco podobného. Nebo si opražím semínka se solí či si dám plátek kváskového chleba s luštěninovou pomazánkou a zeleninou. Když nejsme doma, tak např. nějaké celozrnné chlebíčky, RAW tyčinky, datle…

Večere:
Teď v létě jím dost sezónní zeleniny, kterou upravím podle libosti, např. mám moc ráda cuketu opečenou s česnekem na pánvi. Tu si dávám na kvalitní celozrnný chléb a k tomu zeleninu. Nebo jím to, co na oběd, anebo zeleninové saláty, těstovinové saláty…


Stella
je ještě miminko, takže je plně kojená. Mám v plánu kojit, co nejdéle to půjde, protože věřím, že kojení je pro dítě to nejlepší, co může být. Rozhodně nemám v plánu začínat s příkrmy ve čtyřech měsících, jak se teď nově doporučuje, ale až tak v 8 měsících nejdříve, pokud malá projeví o jídlo nějaký zájem. Zvykat na pevnou stravu ji chci podle intuice a knihy Vaříme pro děti dle makrobiotických zásad, která je mi velkou inspirací.
 






















Claireh

Starší díly projektu Vegmaminky najdete zde.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Chudák dítě. Pokud se matka nezmátoří a nezačne po dosažení vhodného věku přikrmovat i masem, tak postavit před soud pro zanedbání povinné výživy a dítě odebrat. Jídelníček zcela nedostatečný.

Claireh řekl(a)...

Velmi by mě zajímalo, co přesně ve stravě chybí? Nechci odpověď "maso", ale konkértní živiny, o které si myslíte, že je matka a dítě ochuzeno? Když se nad tím zamyslíte, tak je myslím mnohokrát lepší, když se matka stará tak důkladě o výživu, jak u sebe, tak u dítěte. Má nastudováno a hlídá, aby měli vše potřebné. Narozdíl od maminek, které dítěti dávají suché rohlíky na žužlání, přesnídávky z obchodu plné éček a barviv, brumíky apod., které nemají žádnou výživovou hodnotu. V masu není nic, co by nebylo v rostlinné stravě, kromě vitamínu B12, který má maminka pro sebe i dítě jistě zajištěný z jiných zdrojů. Na jídelníčku neshledávám nic nedostatečného - kompletní bílkovina je zastoupena kombinací obiloviny a luštěniny, je zde dostatek zeleniny a ovoce, ze kterých je spousta vitamínů a minerálů. Navíc jídelníček je pestrý, rozmanitý a je sestaven dle sézonních potravin :) Děkuji za odpověď

Unknown řekl(a)...

plně souhlasím s Claireh

Yla řekl(a)...

Mila Lenko, nedelejte si nic z prvniho (navic anonymního) komentáře. Vas blog je jeden z mych nejoblíbenějších :). Vypadate jako krasna a spokojena rodina, preji vam jen to nejlepší.

Unknown řekl(a)...

moja mamka v čase, kedy bola so mnou tehotná bola vegánka a mala vždy najlepšie výsledky spomedzi žien, ktoré tam v tom čase chodili tiež...potom síce keď som mala 3 roky prešla na vegetariánstvo, no ja ani sestra sme celý život mäso nejedli, ja mám 22 a sestra 20. Mamka a tatino mäso nejedli už 26 rokov :) pred rokom sme s mamkou prešli znova na vegánstvo a čudujte sa svete pán/paní anonymný/á ...aj ja aj sestra a aj rodičia sme úplne zdraví aj napriek takým starostlivým ľuďom ako ste vy, ktorí rodičom do toho furt frfľali :)

Unknown řekl(a)...

Krásný jídelníček, rozhovor i fotky, jen tak dále. Anonymní zaostalci nechť si vlezou do postele a neotravují tak krásné úsměvy jako je ten Váš.

Okomentovat