čtvrtek 31. března 2016

Kniha Raw detox: kompletní průvodce očistou pomocí raw stravy


Autorka: Judita Wignall
Název knihy: Raw detox
Rok vydání originálu/česky: 2015
Počet stran: 175
Kde sehnat: Nakladatelství Synergie

Jelikož jsem se rozhodla, že chci na nějakou dobu přejít alespoň z 50 % na raw stravu, byla jsem ráda, když se mi do rukou dostala knížka Raw detox od spisovatelky Judity Wignall. Její předešlé knihy Živá kuchyně, cesta ke zdraví a Živá kuchyně snadno a rychle čekají v mé knihovně na recenzi také. Každopádně již teď v úvodu musím napsat, že pokud chcete začít, sáhněte první právě po Raw detoxu.

První kapitola docela podrobně popisuje, co to vlastně detox v pojetí syrové stravy je. Dává odpověď na to, proč vůbec detox podstoupit. Toxiny jsou snad ve všem a hlavně zahlcují naše tělo. O toxinech se autorka rozepsala v podkapitole s trefným názvem Náš moderní toxický život. S tím souvisí nejvíce naše schopnost trávení a právě tam dochází k největšímu problému. Pár triků na jeho zlepšení zde autorka zmiňuje, např. jak zmírnit zácpu. Nejsou opomenuty tři základní zásady pro správnou raw detoxikaci a rady, jak snížit množství toxinů nejen v těle, ale i v prostředí, ve kterém se pohybujeme. Jsem ráda, že pár bodů dodržujeme, např. kupujeme eco prostředky na úklid, netoxickou kosmetiku a snažíme se omezit plasty.

V další kapitole se již dostáváme k přípravám. Obsahuje seznam ingrediencí, které Judita doporučuje v kuchyni mít a ze kterých se skládá většina receptů. Mimo základní suroviny, jako jsou zelenina, zdravé tuky, bylinky, koření a sladidla, zde zmiňuje pro někoho nezvyklé tipy - xylitol, lecitinové granule, kokosový nektar nebo dulse. Všechny postupně popisuje se všemi jejich výraznými vlastnostmi a doporučuje, kde a jak je použít. Zajímavý je i základní nákupní seznam na týden a měsíc - myslím, že částka by byla rozhodně menší, než když nakupujeme teď. Samozřejmě suroviny nestačí. Je potřeba i nějaké to kuchyňského vybavení. Základem je určitě kvalitní mixér. Další nástroje a přístroje jsou jen k dobru - odšťavňovač, pytlík na výrobu rostlinného mléka (my máme od firmy Vitalvibe, ale dá se nahradit i silonkou) apod. Na podpoření průběhu detoxikace jsou vhodné i potravinové doplňky, které jsou popsané v další části. Přečíst si můžete o probiotikách, chlorelle, oregánovém oleji atd. Očistit se od toxinů lze i jinak. Třeba pomocí sauny, kartáčování suché pokožky nebo klystýrů (zde je popsán podrobný postup).

Jak začít s detoxikačními programy, popisuje kapitola číslo tři. Je průvodce od snídaní po večeře. Kdyby vám nestačily již zmíněné výhody raw stravy, autorka vybrala přísady, které často používá a mají spoustu pozitivních vlastností. A k dokonalosti ještě chyběly detoxikační tipy a triky. Ty najdete na stranách 46-47, tedy na posledních stranách před sedmidenním detoxním plánem s nízkým obsahem cukru. V našem pásmu je raw strava trochu komplikovanější, když chcete jíst převážně sezónní potraviny a zvláště v zimě upřednostňujete spíše jídla, která zahřívají. Proto v knize najdete i podkapitolu o zimní detoxu.

Po vyčerpávajících informacích následuje kapitola s recepty. Začíná pročišťujícími šťávami, smoothie a rostlinnými nápoji. Hned navazují raw polévky a saláty. Další jsou recepty na hlavní jídla. Co si takhle dát cuketové nudle, zeleninové závitky po asijsku nebo tacos z římského salátu? Dokonce jsou při této očistě dovoleny i dezerty, avšak jen ty lehké, kupříkladu chia puding, kokosový sorbet nebo čokoládová pěna. Poslední dobroty, které vám autorka nabízí, jsou dipy, hummusy, sýry nebo jogurty - samozřejmě v raw verzi.

Tomu, kdo se chce pustit do detoxu, doporučuji právě tuto knihu. Je plná důležitých informacích a tipů, které se hodí před tím, než se do takové očisty pustíte. Autorka vás v tom nenechá a vybaví vás kupou receptů (více než 100), jež jsou opatřeny krásnými fotografiemi, informacemi o počtu porcí a dobou přípravy. Jen místy je text v kapitolách trochu chaoticky uspořádán.

Nicméně se moc těším, až se do detoxu pustím!





Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat