sobota 12. března 2016

Hravě o živé stravě: kompletní průvodce vitariánstvím od narození


Autorka: Eva Hájková
Název knihy: Hravě o živé stravě
Rok vydání: 2015
Počet stran: 249
Vydala: Eva Hájková

Objevila jsem novou raw veganskou knihu. Zaujala mě hlavně tím, že se především věnuje stravování u dětí. Je mi velmi sympatické, že autorkou je Češka. 
Eva Hájková, MPH, MBA, je maminkou dvou dětí a specialistkou v preventivní medicíně a výživě. Zaměřuje se především na vitariánskou, vegetariánskou a veganskou stravu nejenom u dospělých, ale především u dětí. V roce 2013 se společně s manželem Michalem a dětmi přestěhovali do Austrálie, kde momentálně žijí, cestují po světě, věnují se naplno dětem a duchovnímu rozvoji. Eva je propagátorkou nejenom vitariánství, ale i přirozených porodů a čistého způsobu života (bez chemikálií a toxinů). /zdroj: Hravě o živé stravě/.

"Zdravé a šťastné děti jsou odrazem zdravých a šťastných rodičů. Pojďme si tedy hravě popovídat o živé stravě."

Již na první pohled mě kniha zaujala pestrými barvami a pozitivními obrázky a grafikou. Vždy oceňuji úvodní představení autorky, a proto jsem ráda, že i zde je ta možnost nahlédnout do životního příběhu, který ji dovedl k živé stravě. Na dalších stránkách vás Eva uvede do tajů vitariánství. Především zmiňuje výhody vitariánství, objasňuje názor na raw stravu u malých dětí a také jak na toto stravování pohlíží věda.

Jako specialistka ve výživě se také zaměřila na živiny, které by měly být pod dohledem, a tipy, jak je ve stravě zajistit. Najdete zde např. vápník, železo, vitamín K, bílkoviny apod. Každému prvku se věnuje zvlášť a nechybí ani doporučená denní dávka v různých věkových kategoriích. Kapitolu považuji za velmi hodnotnou a přehledně napsanou.

Následují tipy, jak s vitariánskou stravou začít, a přehled superpotravin, díky kterým dostanete do těla potřebné množství živin. Nemůžu opomenout hlavní část této kapitoly věnující se vitariánství dle věku, kde si např. dočtete informace ohledně kojení, jak začít s příkrmy a kdy zařazovat různé potraviny do jídelníčku. Na závěr jsou uvedeny příklady jídelníčku.

A jak by to mělo vypadat v takové vitariánské kuchyni a co všechno je vhodné na přípravu pokrmů mít ve vybavení? Tím se zabývá další kapitola. Určitě je velmi přínosný výpis ingrediencí a rady, kde je v České republice a na Slovensku koupit. Pár slov je věnováno i glykemickému indexu.

A to nejlepší na závěr - recepty! Krátký a jednoduchý popis doplněný tipem a informacemi o hlavní složce v receptu a věkovým doporučení u dětí. Nechybí ani nádherné fotografie hotového pokrmu. Recepty jsou rozděleny do kategorií Nápoje (rostlinná mléka a smoothie), Snídaně, Svačiny, Hlavní jídla a Dezerty. Na jaké raw dobroty vás na stránkách autorka naláká? Např. na pizza krekry, jablečný závin, zeleninový závitek nebo palačinky s marmeládou.

Z knihy jsem stále opravdu nadšená. Znám spoustu veganských maminek, které čerpají inspiraci na jídelníček z makrobiotiky a raw stravy. V ČR existují knihy, které se věnují makrobiotice zaměřené na děti, ale chyběla právě ta, které představí vitariánství jako vhodnou stravu i pro děti. Proto jsem ráda, že se konečně našel někdo, kdo toto téma otevřel, a Evě Hájkové se to opravdu povedlo. Kniha je psaná s nadšením a pozitivním pohledem na svět. Není to jen o krásných fotografiích a zajímavých receptech, ale hlavně odborně napsaná publikace, která by neměla žádné mamince chybět v knihovně. Nemusíte být vegani, vitariáni nebo vegetariáni, abyste si v knize přišli na své. Velmi ji proto doporučuji a v budoucnu, až přijdou děti, mi bude skvělým pomocníkem.




Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

1 komentář:

RabovaRose řekl(a)...

Úžasný tip ! ráda se zajímám o raw stravu a každá nová knížka je potěšením :)

Okomentovat