středa 16. března 2016

Vaříme pro vegany a Pečeme pro vegany: veganské maličkosti do knihovny


PEČEME PRO VEGANY
Autorka: Nicole Just
Název knihy: Pečeme pro vegany
Rok vydání originálu/česky: 2013/2016
Počet stran: 62
Vydalo: Nakladatelství Jan Vašut, s.r.o.

Od autorky Nicol Just máme již v naší knihovně její prvotinu Vaření pro vegany a stále jsem z ní nadšená. Proto jsem byla zvědavá i na její další kuchařku. Tentokrát si její vydání vzalo pod křídla nakladatelství Jan Vašut. Knížka je tenší, má méně stran a věnuje se výhradně jen receptům, kterých je zde 43.

Publikace začíná tipy a triky ohledně veganského pečení, např. na co si dát pozor při nakupování surovin nebo jak zajistit, aby těsto drželo. Následují tři fotorecepty na tři základní druhy těsta - třené, kynuté a těsto na quiche. Jsou popsány velmi jednoduše a tím, že jsou doplněny fotografiemi se zdají být lehké i na přípravu.

První kapitola s recepty se věnuje sladkým drobnostem. Co do takových drobností patří? Hruškoví šneci, muffiny, švestkové buchty, cookies nebo vánoční cukroví. Opravdu jsem vždy velmi ráda, když každý postup má i fotografii výsledného produktu, nebo ještě lépe celého procesu příprav, takže zde jsem potěšena.

Další část nás naláká na Koláče a dorty. Najdete zde nepřeberné množství známých dobrot. Od buchet, štrúdlů přes cheesecaky až po raw dorty.

Poslední kapitola nám představí pečení chlebů a quiche. Tady mě zaujal špenátový quiche se žampiony a rozmarýnový chléb s rajčaty, které jistě v brzké době vyzkouším.

Na závěr jsou uvedeny samotné základy pečení, např. jak si připravit sýr z kešu oříšků, a výpis veganských specialit, které je dobré mít v každé veganské kuchyni. A jako třešnička na dortu autorka přidává tipy na zdobení sladkých výtvorů.

Tato kuchařka je příjemným zpestřením veganské knihovny. Žádné zbytečné řeči okolo, které se většinou všude opakují. Nicole vybrala ty nejzajímavější a pro nás známé recepty a přidala její speciality. Nejedná se o extra zdravé kousky, používá klasickou bílou mouku a cukr, ale stále jsou zdravější než od Babici nebo Ládi Hrušky. :-)

VAŘÍME PRO VEGANY
Autor: Martin Kintrup
Název knihy: Vaříme pro vegany (100% požitek, 0 % zvířat)
Rok vydání originálu/česky: 2015/2015
Počet stran: 64
Vydalo: Nakladatelství Jan Vašut, s.r.o.

Tato kniha vypadá velmi podobně jako ta předcházející. Tedy velmi úsporná verze kuchařky. Hned na úvod je uvedeno 6 základních surovin, které najdeme v kuchyni samotného autora. Na dalších stránkách již objasňuje, jak vypadá takové veganství v praxi, a uvádí příklady nejlepších zdrojů bílkovin.

Stejně jako den začíná snídaní, je tomu tak i v této kuchařce u receptů. Máte rádi míchané vajíčka? A co takhle zkusit míchané tofu? Na to a na další různé variace pomazánek, kaše nebo chlebů se můžete těšit v této sekci.

Někdy vás přepadne chuť na jen tak něco malého nebo chcete návštěvě ukázat veganské kulinaření? Proto pro vás Martin připravil kapitolu o chuťovkách. Najdete zde i polévky nebo saláty.

Líbí se mi výběr hlavních jídel. Je to totiž směs všemožných kultur mexická, indická, italská apod.

Jako každou knížku zakončují dezerty, v knize pod krásným názvem Sladké sny. Nenajdete zde obrovské dorty, ale jednoduché pudinky, makovec nebo pralinky, které vám osladí život.

Na úplném konci naleznete tři recepty na smoothie, pár tipů na občerstvení na party a upozornění, na co si dát pozor při koupi surovin.

I tady musím pochválit stručnost knížky a fotorecepty. Je napsána jak pro začátečníky, tak potěší i zkušené vegany.




Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

1 komentář:

Amellia řekl(a)...

Ačkoliv nejsem vegetarián ani vegan, ráda podle takových receptů vařím, mňam :)

Okomentovat