neděle 7. srpna 2016

Recenze: rostlinné produkty Violife a Veganline z Bioobchodu.cz


S radostí vám přinášíme další recenzi produktů vhodných pro vegany. Po tom, co jsme si pochutnali na oříškových máslech od firmy Šufánek (viz zde), jsme vyzkoušeli rostlinné alternativy sýrů, salámů a párků od firem Violife a Veganline, které nám postkytnul řetězec zdravé výživy Bioobchod.cz. S oběma značkami jste si nejspíše již setkali, ale kdyby náhodou ne, tak čtěte dále.

Sýry Violife (pizza / sušená paprika / original)

Na plátkové sýry Violife jsme se těšili nejvíce, protože je moc ozkoušené nemáme, pořizujeme totiž konkurenční Veganline v cihle, který vychází levněji. S Klárkou jsme se shodli na tom, že nejméně nás zaujala příchuť pizza, kvůli použitému koření, které nám v této kombinaci tolik nejede. Naopak verze original u mě zabodovala na plné čáře, dost možná nejlepší rostlinný sýr, jaký jsem zatím ochutnal. Asi i proto, že klasický sýr jsem už skoro dva roky neměl, si troufám říci, že je chuťově na tom dost podobně. A pokud nějaký vegetarián váhá s přechodem na veganství právě kvůli sýrům - což je evidentně nejčastější důvod - tak tenhle mu tu cestu rozhodně usnadní. Klárce zase nejvíce chutnala verze se sušenou paprikou. Tu můžeme oba také doporučit.

Sýr Veganline s bylinkami
 
Od firmy Veganline máme rádi uzenou variantu a příchuť mozzarella. Mimo té se prodává ještě klasický, tedy original, a právě s bylinkami. V Praze se dají sehnat běžně za 50-60 Kč za 200 gramů, což považujeme za fajn cenu. Na sýry této značky si dříve lidi stěžovali, že to chuťově nebylo ono, ale firma změnila recepturu a od té doby (už to nějaký pátek je) jsou na ně zejména kladné ohlasy. My nejsme výjimkou. Skvělé jsou na udělání veganského smažáku. Už jsme měli několikrát s hranolkama a dost nám to oběma ipomnělo časy na konvenční stravě. Také to dokáže oslovit i vegetariány, myslím.

Salám Veganline

Jak překvapit vaše konvenčně se stravující známé, které chcete pozvat na večeři? Udělejte jim chlebíčky se sojovým salámem Veganline! Po chuťové stránce sice jisté rozdíly poznáte, ale strukturou a vůní se si to s klasickou variantou nezadá. Když pod něj hodíte i některý ze sýrů výše, chlebíček namažete rostlinným máslem a ozdobíte kyselou okurkou, budou si vaši přátelé či známí myslet, že jste s veganstvím sekli. Ale tohle je naopak o důvod víc, proč nemít touhu jej opouštět.

Párky Veganline
 
Rostlinné párky máme již ozkoušené od konkurenčních firem Lunter a Salve Natura. Chuťově jsou tyto přinejmenším na stejné úrovni jako první jmenované (zároveň  asi nejvíce profláknuté). Ty druhé, na lepkové bázi od firmy Salva Nature, podle mě převyšují, protože se tolik nerozpadají, když je vyndáte z horké vody. S hořčicí a kusem chleba se opět můžete nostalgicky ponořit do dob, kdy jste tyhle - s prominutím - "prasárny" jedli běžně.

Protože staré chu jsou to jediné, co může lidi v začátcích omezovat na veg stravě, jiný důvod nevidím. Záhy totiž objevíte spousty jiných potravin a jídel, takže to není o tom, že byste neměli co jíst, nových možností jsou přinejmenším desítky. Ale sem tam může někoho přepadnout touha dát si salám nebo sýr, ale právě díky produktům firem jako Veganline či Violife si toho můžete dopřát, aniž byste museli jakkoliv ustoupit ze svých etických zásad.
 


Máte-li o některé z těchto produktů zájem, mrkněte na www.bioobchod.cz, odkud si je můžete objednat, anebo zajděte přímo do některé z jejich kamenných poboček.

Žádné komentáře:

Okomentovat