sobota 12. prosince 2015

Výsledky ankety "Jaký byl hlavní důvod vašeho přechodu na veganství?"


Důvodů, proč se stát veganem, je spousta. Hlavní tři, které se samozřejmě ale mezi sebou doplňují, jsou etika, ekologie a zdraví. A na to jsme se také zaměřili v anketě na našem blogu, která právě skončila.

Je jasné, že občas může být i zpětně těžko v mysli dohledatelné, proč jsme se tak rozhodli a co převažovalo. Já sám na začátku řešil hlavně případné pozitivní zdravotní důsledky, které rostlinná strava může na člověka mít. I proto, že by mi změna stravy mohla pomoci k lepšímu zažívání, říkal jsem si. Ale už po pár měsících, a to ještě předtím, než jsem se živočišných výrobků vzdal úplně, jsem věděl, že tím hlavním a stěžejním (a navíc těžko vyvratitelným) je právě etika a soucit se zvířaty, hlavně s těmi hospodářskými, která jsou na rozdíl od domácích mazlíčků přehlížena. Takže co se týká naší ankety: prapočátky byly zdravotní, ale samotný rozhodný krok byla zmíněná etika.

U Klárky to bylo podobné, po zhlédnutí Pozemšťanů několik let zpět se jí také etika ve vztahu ke zvířatům jevila tím nejdůležitějším, avšak spolu s tím šly ruku v ruce i důvody zdravotní, protože např. mléko mělo neblahý vliv na její pleť. Vše pak propojuje to, že veganská strava je výrazně šetrnější k životnímu prostředí, což je pro nás také velice důležité, neboť je nám smutno z toho, co lidé s naší planetou dělají. A nejlepší způsob, jak to zvrátit, je začít sám u sebe a dělat věci jinak než většina.

Tak toliko o nás dvou, níže se můžete podívat na samotné výsledky, z nichž je patrné, že většina lidí to má podobně, protože rozdíly v počtech hlasů u jednotlivých odpovědí jsou výrazné. Ankety se během dvou měsíců zúčastnilo 105 návštěvníků. Je to sice malý vzorek, ale zdá se nám, že i při větším počtu hlasujících by to dopadlo podobně, ne-li stejně. Etika získala hlasů 82, zdraví 18, jiné důvody 3 a ekologie 2. Pod textem máte to samé vyjádřené v grafu s procenty.


Pokud jste se ankety nezúčastnili nebo chcete její výsledky nějak okomentovat, učiňte tak prosím v komentářích. Budeme rádi za každý názor. :)

Jak dopadly naše minulé ankety, to si můžete prohlédnout ZDE.


Jonash

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat