sobota 20. února 2016

Kniha Bez lepku a chutně! - vše důležité pro bezlepkáře a alergiky na pšenici


Autorka: Olivia Dupin
Název knihy: Bez lepku a chutně!
Rok vydání originálu/česky: 2013/2014
Počet stran: 224
Vydalo: Nakladatelství Synergie

V lednu jsme si dali za cíl zkusit se celý měsíc stravovat bez lepku (článek o tam najdete zde). A pomoci nám měla právě i kniha Bez lepku a chutně!, kterou před dvěma lety vydalo nakladatelství Synergie, kde je vše potřebné od základních upozornění přes seznam přirozeně bezlepkových potravin a různé tipy až po množství receptů. Ty veganské jsou bohužel v převážné menšině, ale najdeme je tu také.

Kniha je rozdělená na dvě velké části o několika kapitolách. V první kapitole je vše důležité o bezlepkové dietě a začíná úvodem, což je stručný osobní příběh samotné autorky, která až po mnoha letech útrap zjistila, že trpí celiakií. Ale nemocí, na které v souvislosti s lepkem můžete trpět, je více. Některá jsou autoimunitní, kam mimo celiakie patří např. glutenová ataxie či dermatitis herpetiformis, mezi ty další se řadí citlivost na lepek a alergie na pšenici. K těm je proto dodáno základní info. Důležitá část je zejména stanovení diagnózy, s níž vám mohou pomoci dodané tabulky související jak s diagnostikou (vyhodnocení testu DNA, krevního test či střevní biopsie), tak s příznaky souvicejícími s lepkem. Tam se můžete dozvědět, jaké reakce organismu s čím souvisejí. Tabulka je přehledně rozdělena právě pro různé typy onemocnění, jež jsem zmínil výše.

Autorka dále také upozorňuje na to, že není dobré i přes zjištěné onemocnění konzumovat lepek dále, ač sama přiznala, že sem tam svou dietu podvedla. Pokud jde o děti a lepek, tak této problematice je také věnováno několik stran: jak to dítěti vysvětlit, že to a to jíst nemůže, a co se školními obědy a svačinami. Následují rady ohledně získání potřebných minerálů a vitamínů a také, jak zvládnout návštěvu restaurace, která se přímo na bezlepkovou stravu nespecializuje.

Druhá kapitola "Bezlepková kuchyně" přináší vše, co byste měli jako bezlepkový nováček vědět. Ať už jde o nakupování potravin (např. rozdíl chléb s nízkým obsahem lepku vs. bezlepkový chléb) a přiblížení známého to loga přeškrtnutého klasu, anebo chodu vaší domácnosti. Čeho se zbavit, na co dát pozor, seznam, jaké všechny základní potraviny jsou lepku prosté, či tipy ohledně udržování hygieny a pořádku v kuchyni. Příjemným doplňkem je i část s kuchařským slovníkem, který vám pomůže orientovat se při přípravě pokrmů dle receptů na konci.

Kapitola třetí obsahuje rozšířený seznam přirozeně bezlepkových potravin, kterých je sama Olivia Dupin mnohem větší fanynkou než různých náhražek, už jen proto, že jsou často velmi předražené a plné škrobů.

Tím se přesouváme k Části 2 plné receptů - od "výtečných jídel pro začátek dne" a sladkých a slaných předkrmů a svačinek se dostaneme přes jednoduché saláty a polévky až po hlavní jídla a typy příloh, následované "božskými recepty". Recepty jsou samozřejmě doprovázené přehledným seznamem ingrediencí a krásnými fotografiemi, které vás navnadí si dotyčné jídlo s chutí udělat. Protože jsme sami vegani, tak jsme byli zklamáni, že většina jídel - především těch hlavních - obsahuje buď maso, anebo vejce či výrobky z mléka (případně vše dohromady). Lidé, kteří jedí vše, tak budou nadmíru spokojeni, výběr je obrovský. Ale i my, kteří nejíme živočišné produkty, tu přeci jen něco nalezneme, jen občas budeme muset použít rostlinnou alternativu. Např.:
  • granola s lněnými semínky a pekanovými ořechy
  • haše ze sladkých brambor a hub
  • křupavé tofu s omáčkou miso (když nahradíme vaječné bílky)
  • restovaný květák s hummusem z červených paprik
  • grilovaný římský salát s krémovým mandlovým dresinkem (majonézu nahradíme sojonézou či tofunézou)
  • zeleninové suši s pikantní omáčkou (opět s alternativou majonézy)

Co říci závěrem? Zejména první část knihy je velice přínosná, protože člověku trpícímu (nejen) celiakií pomůže zvládnout těžké začátky, podpoří ho a navede správnou cestou. Neodmyslitelně k tomu patří i část s recepty, které zabírají 140 stran, takže jich je opravdu dostatek. Jen čistě rostlinných jídel mohlo být více, protože možnosti jsou neomezené. Tipy, co jako vegan bezlepkář vařit, však najdete v našem článku zmíněném v úvodu recenze.





Jonash

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat