čtvrtek 12. května 2016

Kniha Živá kuchyně, cesta ke zdraví: průvodce pro začínajícího vitariána



Autorka: Judita Wignall
Název knihy: Živá kuchyně – cesta ke zdraví
Rok vydání originálu/česky: 2011/2014
Počet stran: 192
Kde sehnat: Nakladatelství Synergie

Před měsícem jsem si řekla, že se pustím pomalu do raw detoxu a postupem času se zkusím dopracovat k Raw Till 4 (bohužel to však úplně nedopadlo, ale o tom v jiném článku). Měla jsem to štěstí, že Nakladatelství Synergie jsou přímo zásobárnou těchto knih. Začala jsem však odzadu, a to novinkou Raw detox od raw specialistky Judity Wignal. Natolik se mi zalíbila, že jsem požádala od další dvě její knihy. A dneska vám přináším její prvotinu Živá kuchyně - cesta ke zdraví.

První řádky knihy mluví o důvodech, proč se právě Judita vydala na cestu raw a co to vlastně vůbec znamená. Autorka jde bod po bodu, tak aby byl čtenář vztažen do tohoto životního stylu pomalu, ale vybaven všemi možnými informacemi. Zmiňuje rozdíl mezi syrovou a vařenou stravou, co je dobré ze stravy vyřadit a hlavně, jaké má živá strava přednosti. Poradí vám, jak provést změnu ke zdravějšímu způsobu stravování a s nákupem vhodných potravin.

A pak už nezbývá nic jiného, než se pustit do přípravy pokrmů. Základem je seznam základních potravin, které jsou zde stručně a přehledně vypsány. Oproti tomu velmi detailně popisuje pomůcky a přístroje a práci s nimi, jako např. mixér, sušička nebo odšťavňovač. Velmi se mi líbí část o technikách krájení. Fotonávod, jak šikovně krájet papriku, cibuli nebo jak otvírat kokos nebo vanilkový lusk, je podle mě velmi užitečný. Popsáno je i máčení ořechů a semínek s přehledem doby nutné k namáčení. A samozřejmě nemůže chybět povídání o klíčení.

Receptová část začíná osvěžujícími koktejly a šťávami. Následují snída, u kterých se vám již začnou sbíhat sliny. Nejvíce mě oslovily palačinky s lesními plody a krémem. Už se těším, až je vyzkouším! Saláty zaujímají docela velkou část. Jsou kreativní a vytvořeny ze zajímavých kombinací zeleniny a ovoce.

Přiznám se, že nejsem velký příznivce raw polévek. Mám ráda tu horkou vyvařenou polévku z hrnce. Výběr zde je však velký, takže si určitě něco najdete. Jako přílohu můžete vyzkoušet mexickou divokou rýži, ořechový sýr nebo cuketový hummus. A konečně hlavní jídla, která zabírají celých 26 stránek. Od různých závitků, sushi přes pizzu, burgeru až po vegetariánské chilli.

O nic míň lákavěji vypadá část o dezertech a zmrzlinách. Velmi oceňuji jednoduchost přípravy. I přesto, že se většina receptů skládá z ořechů, které nejsou nejlevnější, myslím si, že jako zpetření sladkého jídelníčku tato kapitola jistě dobře poslouží. Věčně řešíme, co zdravého si dát na svačinu. Zde se úkrývá pár tipů na různé krekry nebo chipsy. Je zde i pár řádků o nápojích, konkrétně např. návod na přípravu ořechového mléka, kokosového ledového chai čaje nebo borůvkové limonády.

Recepty uzavírají kapitoly o fermentovaných potravinách (zelí, jogurt, kefír, kimči) a rychlými pochoutkami, které lze nachystat během pár minut. Kniha autorka zakončuje radami ohledně přechodu na raw stravu, tipy na přípravu a příkladem týdenního jídelníčku.

Celkově knihu hodnotím velmi kladně. Jde vidět, že Judita je opravdu odborník na syrovou stravu. Ze začátku se mi však zdála trochu chaotická, ale už je ta Juditin takový rukopis, který se objevuje i v dalších jejich knihách. :-) Za mě určitě jednička mezi knihami pro začátečníky na raw stravě.





Claireh

Žádné komentáře:

Okomentovat