středa 27. ledna 2016

V kanadském Ontariu je veganství chráněné zákonem před diskriminací


Roku 2011 začala usilovat kanadská organizace na ochranu zvířecích práva Animal Justice, aby se veganství v Ontariu (jde o nejlidnatější a druhou největší z deseti kanadských provincií s hlavním městem Torontem) dostalo stejné ochrany, jako tomu je v případě víry v rozličné druhy náboženství. A nakonec se vše setkalo s úspěchem, když její výkonná ředitelka Camille Labchuk prosadila u Komise pro lidská práva v Ontariu (Ontario Human Rights Commission), aby zahrnula i světské víry a ideologie v definici "vyznání." V tomto důležitém vítězství pro všechny vegany či lidi na rostlinné stravě komise oficiálně rozhodla, že je veganství lidským právem, které by mělo být právně chráněno před diskriminací podobně jako náboženské víry.

Definici "vyznání" byla komisí upravena tak, aby zahrnovala právě i etické veganství. Protože to bylo často přehlíženo a vegani z přesvědčení byli v mnoha oblastech svého života přehlíženi. Nyní podle nového zákona nesmí poskytovatelé služeb, jako jsou školy, nemocnice a zaměstnavatelé, diskriminovat jednotlivce nebo jejich požadavky založené na veganském přesvědčení. To znamená, že např. nemocnice musí nyní zajistit veganské jídlo na požádání a studenti nemohou být nuceni pitvat zvířata.

"Uznání veganství jako formy víry je důležitý precedens a jasné prohlášení, že vegani a jejich přesvědčení si zaslouží úctu, " prohlásila výše zmíněná Camille Labchuk. Ta dodala, že s organizací Animal Justice plánují pokračovat v práci na změnách zákona i v dalších provinciích Kanady.

V Evropské Unii už podobné usnesení existuje, ač je stále opomíjeno a moc se o něm neví. Více o právním statusu etického veganství na stránkách České veganské společnosti.


Jonash (přeloženo z webu erinjanus.com; další informace na Mercy For Animals , vegnews, Huffington Post či přímo ohrc.on.ca)

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)


Žádné komentáře:

Okomentovat