pondělí 11. července 2016

Report: Letní veganský piknik v Brně (včetně receptů)


Minulý týden jsme trávili dovolenou na Moravě v Uherském Hradišti, odkud Klárka pochází, při které jsme zavítali do Luhačovic, Zlína, Olomouce a Brna, kde jsme měli v parku Lužánky naplánované malé setkání v podobě pikniku. Včetně dětí a mlsné fenky se nás tam sešlo celkem 20, což bylo tak akorát na klidné popovidání si a vyzkoušení dobrot, které ostatní přinesli.

Mimo syrového ovoce, oříšků a zeleniny jsme se dočkali domácího seitanu na gril, dvou variant rybízových buchet, smažených placek, raw wrapů, tekuté pomerančové čokolády (v níž se máčely kousky ovoce), čokoládových sušenek a malých dobrot, jako jsou luštěninové chipsy (značky Yes chips), olivy, chilli papričky, opražená slunečnicová semínka nebo domácí hummus. A mimo obyčejné vody se nabízelo k popíjení víno či kafe z termosek. :)

Níže přinášíme pár exkluzivních receptů.

Domácí seitan (od Lukáše Novosada):
"Můžeme použít buď hladkou pšeničnou mouku, nebo rovnou sypký lepek. V obou případech přidáme do vody, ze které zpracováváme „těsto“, rovnou základní ochucovadla dle vlatní chuti (aby byl seitan dobře ochucený i uvnitř a nemusel se nechávat naložený příliš dlouho). Já jsem použil trochu sypkého zeleninového bujónu Alnatura a čínskou houbovou sojovku. Těsto z mouky nechat odležet, u směsi postupovat dle návodu na balení. Pak vypláchnout škrob (návodů najdete spoustu). Nakrájet. Vodu, ve které seitan vaříme, okořeníme poměrně výrazně - použil jsem opět bujón, kmín, pepř a zmiňovanou sojovku. Po uvaření vymačkat vodu. K naložení můžeme využit ochucenou vodu, ve které jsme seitan vařili. Přidal jsem jen česnek, majoránku a olej. Pořádně promíchat. Pak už jen přidat seitan a nechat přes noc v lednici. Během grilování hlídat a otáčet, aby se udělala jen taková křupavá krusta."

Pomerančová čokoláda (od Moniky Kryškové):
"Rozpustíme jednu tabulku čokolády ve 3 dl vody. Rozmícháme se lžící škrobu, 2 lžícemi cukru a na závěr přidáme šťávu z jednoho pomeranče a nastrouhanou kůru."

Raw wrap (od Moniky Kryškové):
"Do listu mangoldu zabalíme kousky mrkve, řepy, okurky, slunečnicových semínek a kopru."

Perník s rybízem (od Lenky Špaček z blogu Zdravě jíst):
"2 a půl hrnku celozrnné žitné mouky, půl hrnku třinového cukru, 1 a půl hrnku rostlinného mléka, půl hrnku oleje, 1 prášek do perníku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce kakaa, šťáva z půlky citronu, citronová kůra, 1 balíček pudingového čokoládového prášku (nahrazuje vajíčko). Vše smíchat, nalít na plech (20x40 cm) a posypat rybízem. Při 180 °C péct asi 35 minut."




































Jonash & Claireh

Žádné komentáře:

Okomentovat