středa 21. září 2016

Kniha Bible zelených smoothie: Nebojte se zelené a ochutnejte


Autorka: Kristine Miles
Název knihy: Bible zelených smoothie
Rok vydání originálu/česky: 2012/2015
Počet stran: 191
Kde sehnat: Nakladatelství ANAG

Blíží se podzim, a to je hned po jarním období nejlepší čas na detoxikaci. Podle mě je nejjednodušším detoxem zařadit do stravy více smoothie a nejlépe těch zeleninových a zelených. Proto vám chci představit knížku Bilbe zelených smoothie, která je studnicí nejen skvělých receptů, ale také i důležitých informacích pro začátečníky. Pojďme se společně podívat, co v této knize můžete najít.

První část se věnuje tomu, co vlastně zelená smoothie jsou. Autorka zde doporučuje kombinaci 40 % listové zeleniny s 60 % ovoce. Pro začátečníky je to 10 % listové zeleniny a 90 % ovoce, čemuž se vůbec nedivím, protože i pro mě je tento poměr snesitelnější. Najdete zde i tipy, jak suroviny kombinovat. Jednoznačně nejlepší listovou zeleninou je špenát, protože v podstatě nemá žádnou chuť, ale má v sobě spoustu živin. Kristine poradí také, jak se zeleninou pracovat.

Co všechno listová zelenina obsahuje a jaký přiznivý vliv má na náš organizmus? Na dvou stranách této kapitoly se právě tyto zajímavosti dozvíte. Musím přiznat, že jsem netušila, že je listová zelenina tak důležitá a prospěšná.

Do smoothie nepatří jen listová zelenina, ale můžete do mixéru hodit také různé klíčky a výhonky. Jak si takové dobroty sami doma vyrobit, naleznete na dalších stránkách. Doma velmi často klíčíme mungo fazolky, čočku nebo alfa alfa, ale dát je do smoothie mě ani nenapadlo. Oproti tomu používání bylinek mě nepřekvapilo. Co třeba taková bazalka, máta, koriandr nebo petržel? Zkuste to!

Hodně se řeší otázka toho, zda rozmixovat celé potraviny, anebo je odšťavnit. Největší rozdíl je v obsahu vlákniny, které samotné šťávy nemají. Na druhou stranu jsou rychle stravitelné. Jenže rozdílů je trochu více - a o tom je právě další kapitola.

Jelikož je mixování obsáhlejší téma, je rozděleno na kapitoly o historii mixování, o tom, jak vybrat správný mixér. V dalších kapitolách se dočtete, jak je to s proteiny, sacharidy a tuky. Samozřejmě je zde i řeč o dietách, které se smoothie docela často souvisí. A také nesmíme zapomenout na cukr a vhodná sladidla.

Kapitola o superpotravinách je plná tipů na potraviny, které jsou výjimečnými svými výživovými hodnotami. Např. chia semínka, mikrořasy, raw kakaové boby nebo konopná semínka.

Recepty jsou rozdělené podle ročních období, dále na recepty plné antioxidantů, vhodné pro zdravé kosti a klouby, zažívání, kardiovaskulární zdraví, zdravé buňky, krevní cukr, hubnutí, hormony v rovnováze, dlouhověkost, krásu, náladu, plodnost a zdraví matky, batolata a děti apod. Dokonce zde najdete i recept na dezerty, slaná smoothie, mléka z ořechů a semínek.

Kniha se mi líbí svým obsahem, avšak největší nedostatek vidím v tom, že zde nejsou žádné fotografie. V knihách/kuchařkách jsou podle mě nezbytností pro lepší představu hotových jídel a nápojů a pro rozbití jednolitého textu. Také je škoda, že jsou v některých receptech použity včelí produkty, takže kniha není čistě veganská, ale na druhou stranu není problém je nahradit rostlinnými sladidly.


Žádné komentáře:

Okomentovat