pondělí 26. září 2016

Vegtátové 2. díl: Viktor se Stellinkou


Jméno: Viktor, 29 let
Vegan: 1 rok
Děti: Stella, 15 měsíců

1) Co je nejlepší na tom být tátou? 
Nejkrásnější je vidět úsměv a cítit lásku od svého dítěte, která je upřímná, bezelstná.

2) A co je naopak ta největší výzva?
Pohlídat všechny příbuzné a kamarády, aby nekrmili Stellu něčím, čím bysme nechtěli, protože ona tomu ještě nerozumí a sní, co jí dáte nebo co najde. Od nedopalků a kamínků počínaje. Prostě cokoliv.

3) Jak Tě otcovství změnilo?
Nemám už čas na sebe. Všechen můj volný čas patří dceři.

4) Co si myslíš, že je pro výchovu a péči o dítě nejdůležitější? (např. kontaktní rodičovství, přísná výchova, zásady, nevýchova atd.)
Myslím si, že je důležité kontaktní rodičovství a zároveň i důslednost při výchově.

5) Jakou svou vlastnost bys rád viděl ve svém dítěti?
Chtěl bych, aby byla slušná a hodná, ale jinak si nemyslím, že bychom měli chtít, aby děti byly jako my. Spíš bychom se my měli snažit být jako naše děti, protože ony jsou budoucnost.

6) Jaká byla tvá cesta k veganství?
Dlouhá a trnitá. :-) Prvně jsem přestal jíst červené a tučné maso, poté jsem přestal jíst savce a následně jsem se stal vegetariánem. Potom jsem si uvědomil, že neubližovat živým bytostem mohu jen jako vegan, být vegetarián nestačí. Rád večer usínám s pocitem, že jsem dnes nikoho nezabil.

7) Co je podle Tebe obohacující na tom být rodičem veganského dítěte? 
Stella je zatím hodně malá, ale myslím si, že bude velice obohacující vidět malého člověka, který bude soucitný nejen k lidem, ale i ke všem zvířatům, že bude vědět, co je správné a co špatné. 

8) Jak u vás probíhá nebo bude probíhat podpora dítěte k veganství?
Budeme se snažit, aby měla dostatečný kontakt s dalšími veganskými dětmi, aby si vytvořila přátelská pouta mezi podobně smýšlejícími.

9) S jakými reakcemi se ohledně toho, že jsi otcem veganského dítěte setkáváš mezi přáteli a kolegy?
Zatím mi nepřijde, že by si to kolegové či přátelé uvědomovali, protože přeci jen je Stella ještě malá. Občas se setkáváme s tím, že ji prarodiče chtějí dát jogurt, moučník či maso. Už se pár lidí ptalo, zda jí dáme na výběr, a když bude chtít maso, tak zda jí je nedáme. Tak se jich ptám, zda jim rodiče dávali na výběr co budou jíst. Odpovídali, že mám pravdu, že taky neměli na výběr. Koho rodiče nenutili dojíst aspoň to maso, že?

10) Jaké máš tipy pro ostatní veganské táty?
Nedělat si hlavu z řečí okolí, protože my dobře víme, co je pro naše dítě nejlepší, a děláme pro to maximum. Možná budou mít naše děti ve většinové společnosti těžší dětství, a proto bychom více měli dbát na to, abychom jim naslouchali víc než běžní rodiče.









1 komentář:

happy.lenulka řekl(a)...

nejlepší táta :-*<3

Okomentovat